Pénzügy

Egyre többet költünk magánorvosra

orvos(210x140).jpg (orvos, )
orvos(210x140).jpg (orvos, )

Már minden második magyar igénybe vesz valamilyen privát ellátást, és erre évente majdnem 50 ezer forintot költünk átlagban. Nem véletlen – a szakorvosi rendelőkben elég sokat kell várni.

Egyébként meg…

Erőteljesen növekedett a lakosság magánegészségügyre fordított kiadásának összege az elmúlt időszakban Két éve még csak a szakorvosnál járók 32 százaléka jelezte, hogy fizetett az igénybe vett ellátásért, ugyanez az arány idénre 44 százalékra emelkedett.

A kórházi betegek fele pedig úgy nyilatkozott, hogy a kórházi tartózkodás, kezelés alkalmával fizetett térítési díjat vagy hálapénzt. Éves szinten ezek az összegek átlagosan 45 ezer forint körül mozognak – derült ki az Union Biztosító 2014. októberben készített legújabb kutatásából, mely a 25-55 éves (aktív) lakosságot célozta meg. A kutatás eredménynéről a Biztosítási Szemle számolt be. 

Ezért fordulunk a privát orvoshoz egyre többször

Az adatok azt mutatják, hogy a szakorvosi rendelésre a betegek átlagosan kb. egy hónapot várnak, és még a rendelőben is jó ideig (átlagosan mintegy 45 percet) várakozni kényszerülnek, amíg behívják őket. A problémák forrását második helyen a körülmények jelentik, azaz hogy a szakorvosi rendelők mennyire tudnak komfortos körülményeket biztosítani a páciensek számára, illetve hogy mennyire jól felszereltek.

Bár 2012-hez képest a komfortérzet valamelyest javult, a gépekkel és eszközökkel való felszereltség színvonala gyakorlatilag az eltelt két év során mit sem változott.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az ellátás szakmai színvonalával kapcsolatban is gyakran kritikusak a megkérdezettek. A biztosító e témában korábban készített felmérésének eredményeivel összevetve úgy tűnik, hogy ezen a téren valamivel nagyobb mérvű az elégedetlenség, jelenleg csak minden második beteg vélekedik úgy, hogy orvos szakmailag alapos kivizsgálás folyik a szakorvosi rendeléseken. Az orvos-beteg kapcsolatot is sokan kifogásolják, illetve a diagnózis kommunikálását és érthetőségét is.

A kórházi ellátásnál viszont szinte minden dimenzióban nagyon negatív a kép, hogy menyire, annak részleteit is kibontják. Ha kíváncsi, mit tapasztaltak a betegek, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik