Pénzügy

Zuhan a Tesco részvényárfolyama

tesco (tesco)
tesco (tesco)

Az ok, hogy újabb profitfigyelmeztetést közölt a kereskedelmi lánc.

A piaci várakozásoktól jóval elmaradó eredményre számít idei teljes pénzügyi évében a Tesco.
A piacot váratlanul érő, kedden kiadott újabb profitfigyelmeztetés hatására szabadesésbe kezdett a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat részvényárfolyama.

Szeptember óta 

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) közzétett hivatalos nyilatkozatban a cég közölte, hogy jelenlegi várakozása szerint a csoportszintű kereskedelmi eredmény a februárban záruló pénzügyi évben “nem fogja meghaladni” az 1,4 milliárd fontot (550 milliárd forint).

A piac és a londoni elemzői közösség előzőleg az 1,8-2,2 milliárd font közötti sávban várta a Tesco idei eredményét.
A közlemény közzététele után, kedd délelőtt a Tesco részvénye 14 százalékos veszteségben járt az LSE-n, de a kereskedés korai szakaszában előfordult 16 százalékos mínusz is.

A profittal kapcsolatos bizonytalanságokra még szeptemberben derült fény. Akkor azt lehetett tudni, hogy a cég könyvelői elnéztek egy számsort az éves jelentésben. Így  250 millió brit fonttal (99 milliárd forint) több profitot mutattak ki a valóságosnál.

Ezzel indokoltak

A cég a közleményben a várakozásoktól elmaradó eredményt az utóbbi időszakban végrehajtott minőségi fejlesztési beruházásokkal indokolta. A közlemény felidézte azt is, hogy – amint azt a cég már az októberi köztes eredménybeszámolójában jelezte – az idei évre nem sokkal korábban kiadott, de erőteljesen eltúlzottnak bizonyult eredménybecslés is befolyásolja a Tesco eredményét.

A Tesco legutóbb október 23-án jelentette be, hogy előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit összesen 263 millió fonttal (több mint 100 milliárd forinttal) becsülte túl.

Átfogó vizsgálatot indítottak

Ez ráadásul felfelé korrigált adat, amikor ugyanis a téves eredményszámítás gyanúja a nyár végén először felmerült, még 250 millió fontos túlbecslésről volt szó. A Deloitte könyvvizsgáló cég által időközben elvégzett vizsgálat feltárta, hogy a Tesco az idei üzleti év első felére kiadott előzetes útmutatásában 118 millió fonttal, a 2013-2014-es pénzügyi év egészére 70 millió fonttal, az azt megelőző évre pedig 75 millió fonttal számolta túl eredményét.

A Tesco szeptember végén indított átfogó vizsgálatot a Deloitte bevonásával annak kiderítésére, hogy miként lehetett ilyen mértékben elnézni a láncolat által a piacnak kiadott eredménybecslést.

Több vezetőt felfüggesztettek és bűnügyi eljárás is indult

A cég a vizsgálat elindításával egy időben bejelentette, hogy több más vezető munkatársa mellett felfüggesztett állásából négy igazgatót, köztük Chris Busht, a Tesco nagy-britanniai üzletágának vezérigazgatóját.
Október végén a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) közölte, hogy bűnügyi eljárás indult a Tesco negyedmilliárd fontot meghaladó eredménykalkulációs hibájának ügyében.

Zuhant az eredmény

A botrány kirobbanása miatt szeptemberről október végére halasztott részleges eredménybeszámolójában a Tesco közölte, hogy az augusztussal zárult félévben az összes tételt tartalmazó adózás előtti eredménye 91,9 százalékkal 112 millió fontra (44 milliárd forintra) zuhant változatlan területű eladótérre számolva. Az egyszeri tételek és leírások kiszűrésével mért alapszintű adózatlan eredmény 46,6 százalékkal esett, 783 millió fontra.
A nagy-britanniai értékesítés az idei pénzügyi év első felében 2,6 százalékkal 23,6 milliárd fontra (9200 milliárd forintra) csökkent.

Magyarországon jobb a helyzet

A Tesco forgalma Magyarországon a köztes októberi eredménybeszámoló szerint ugyanebben az időszakban – a dohánytermékek forgalmazásának szabályozásában bekövetkezett változások hatásait kiszűrve – 1 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Radikális átalakítás volt a cégnél mostanában

Dave Lewis, a Tesco szeptemberben munkába állt új vezérigazgatója a londoni tőzsdén kedden ismertetett közleményben hangsúlyozta, hogy a nyár óta elindított radikális átalakítás már kezdi éreztetni hatását. A közlemény szerint a cég hatezer új munkahelyet teremtett, bővítette áruválasztékát, és bár ezek az intézkedések rövid távon rontják a nyereségességet, elengedhetetlenek azonban az egészséges üzletmenet helyreállításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik