Pénzügy

Putyin Paks mögül is kifarolhat

A paksi bővítés finanszírozásától is elállhatnak az oroszok – mondta az ATV Start-ban Holoda Attila.

Az egykori energetikai helyettes államtitkár szerint a Déli Áramlat lefújása mögött a politikai okok mellett költségvetési  gondok állnak, hisz az orosz nemzetgazdaság legfontosabb bevételi forrását jelentő olaj ára mintegy 30-35 százalékkal esett az elmúlt időszakban. Holoda Attila szerint ez több nagyberuházásnál is térdre kényszerítette az oroszokat, és nagy valószínűséggel a paksi bővítés tízmilliárd eurós hitelének is lenne máshol helye az orosz gazdaságban. Márpedig amíg az oroszok nem kezdik el a hitel folyósítását Magyarországnak, addig van lehetőségük arra, hogy ebből elegáns módon kihátráljanak. A szakértő jelenleg nem lát olyan befektetői csoportot, amely átvállalná a finanszírozást

Az azeri gázbeszerzés, mint alternatíva kapcsán Holoda úgy vélte: Magyarország jelentősége eltörpül az olaszokkal és a franciákkal szemben, akik ugyancsak keresik az azeriek kegyeit gáz-ügyben. A szakértő az amerikai palagáz-vásárlás lehetőségéről úgy vélte: Európa gázpiaci árai egyelőre nem igazán teszik kecsegtetővé a palagáz cseppfolyósítását és behozatalát. A Déli Áramlat kapcsán hozott orosz döntés okozta bizonytalanság ugyanakkor nyilvánvalóan gázáremelést eredményez, ez pedig odáig vezethet, hogy egy bizonyos szint felett az amerikaiaknak akár meg is érheti behozni a palagázt Európába.

A Déli Áramlattal kapcsolatos hétfői orosz bejelentés nyomán előállt helyzetet vitatta meg telefonon Orbán Viktor magyar és Aleksandar Vucic szerb kormányfő – erősítette meg az MTI-nek a Tanjug szerb hírügynökség információját Havasi Bertalan. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt mondta: a két miniszterelnök várhatóan további egyeztetéseket folytat az ügyben a következő napokban, és december 16-án, a Kína – Közép-Kelet-Európa konferencia idején Belgrádban személyesen is tárgyalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik