Pénzügy

Olcsóbb lesz a távfűtés

távhő (távhő, )
távhő (távhő, )

240 ezer budapesti háztartás fizethet majd kevesebbet, ha elkészül egy új beruházás, amellyel összekötik a lakótelepeket.

Közben pedig

Az egységes dél-budapesti hálózat létrehozásától azt várják, hogy az versenyt alakít majd ki a hőtermelő erőművek között.

Ezt tervezik

A Főtáv Zrt. és az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport szerdán aláírt egy fejlesztési megállapodást, amely jelentős mértékben hozzájárul a budapesti távhőszolgáltatás versenyképességének és energetikai hatékonyságának javításához. A két vállalat összesen több mint 18 milliárd forintot költ a beruházásra 2016-ban és 2017-ben.

A beruházás magában foglalja a Csepel II Erőmű korszerűsítését és hőtermelő kapacitásának bővítését, valamint a fővárosi távhőszigeteket összekötő kooperációs vezetékek megépítését. A fejlesztés nyomán összekapcsolódnak a jelenleg egymástól függetlenül fűtött lakótelepek a dél-pesti és a dél-budai régióban.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ettől lesz olcsóbb

A helyi erőművek monopolhelyzete megszűnik, hiszen egy adott régiót távolabbról is lehet majd fűteni, így versenyhelyzet áll elő a hőtermelők között, és a hatékonyabban megtermelt, olcsóbb hő nagyobb arányban hasznosulhat a fővárosi távhőportfólióban.

Ennek eredményeként nem csak a négy érintett budapesti kerületben, Csepelen, Pesterzsébeten, Kelenföldön és Kispesten juthat olcsóbb hőforráshoz a lakótelepeken élő 300 000 ember, hanem a teljes fővárosban gazdaságosabbá válik a távfűtés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik