Pénzügy

Varga szerint elég időt adtak a magánnyugdíjpénztáraknak

Varga Mihály szerint a január elsején hatályba lépő, a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó új szabályok megfelelő felkészülési időt biztosítanak, ugyanis csak 2015 szeptemberétől lehet vizsgálni a megelőző hathavi tagdíjbefizetést.

A nemzetgazdasági miniszter mindezt az M1 Az Este című műsorában, hétfőn mondta el, ahogyan azt is, hogy a megszűnő magánnyugdíjpénztárak a reálhozamot kifizetik a tagoknak.

Varga Mihály leszögezte: fiktív pénztárakra nincs szükség, és úgy vélte, ahhoz hogy egy pénztár valóban életképes legyen a tagok legalább 70 százalékának fizetnie kell a tagdíjat. A parlament előtt lévő törvénymódosítás szerint végelszámolással megszűnik az a magánnyugdíjpénztár, amelynél a vizsgált hat hónap alatt két egymást követő hónapban nem érte el a 70 százalékot a tagdíjat fizetők aránya.

Fotó: MTI

A miniszter kijelentette: ha a pénztár az új szabályozás miatt megszűnik, a tagok vagy visszakerülnek az állami rendszerbe – ekkor a reálhozamot a megszűnő pénztárnak ki kell fizetnie -, vagy a pénztár dönthet úgy, hogy összeolvad egy másik, működőképes magánnyugdíjpénztárral.

„Helyén kell kezelni”

A Fitch Ratings hitelminősítő múlt heti, Magyarország adósbesorolását megerősítő elemzéséről Varga Mihály azt mondta, hogy a gazdasági teljesítmény alapján indokoltnak tartotta volna a minősítés javítását. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a hitelminősítő megállapításait jó kritikának tartja, főleg, hogy onnan érkezett “ahonnan a legkevésbé várja az ember”. “A hitelminősítők, hogy finoman fogalmazzak nem voltak a barátaink az elmúlt években” – jegyezte meg. A miniszter felidézte azt is, a Fitch is lát esélyt a kedvezőbb besorolásra jövőre, ha tartósan csökken az adósság és a gazdaság növekedése stabil lesz.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ugyanakkor Varga Mihály azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján “kötelékben repülő” hitelminősítők értékelését a “helyén kell kezelni”. Fontosabbnak nevezte a piac értékelését, amit szavai szerint az mutat, hogy Magyarország deviza állampapír-kibocsátását hatszorosan jegyezték túl, és soha ilyen alacsonyan nem állt még a hosszú futamidejű állampapírok hozama. Ez azt mutatja, hogy nem csak rövid távon bíznak a befektetők a magyar gazdaságban – hangsúlyozta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik