Pénzügy

Perözönre számíthatnak Orbánék

A kormány nem kockáztat egy újabb nemzetközi botrányt, ezért forintosíthatják piaci árfolyamon a devizahiteleket. Viszont lehet, hogy újabb perek indulhatnak.

A Figyelő még november 7-én, a Takarékossági Világnap alkalmából az Operaházban rendezett ünnepi gálán találkozott a hazai bankok vezérigazgatóival. A lap szerint azonban igen diszkrétek voltak a bankárok. Nem fecsegték ki, milyen izgalmas délután áll mögöttük.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Perözön jöhet

Pedig ez volt az a nap, amikor délelőtt megkapták a Magyar Nemzeti Banktól az ukázt, hogy délután négyig jelezzék, várhatóan mennyi devizahitelt váltanak forintra, vagyis mennyi lesz a konverziós szükségletük. Aztán este hatig el is bírálta az igényeket az MNB.

Forintosítás

Azóta már tudjuk, frankhitelnél 256,5, eurósnál 309 és japán jennél 2,1 forintos piaci árfolyamon válthatják majd forintra a devizahiteleket a bankok.

A lap egyébként úgy tudja, a Kúria döntése tartalmaz egy kiskaput, így perek garmadája indulhat újra. A részletekért kattintson!

Kötelező lesz-e a forintosítás?

Erre az átlalunk mégkérdezett szakember szerint ma még nincs egyértelmű válasz.Varga Mihály azt mondta nem. De aztán az is elhangzott, hogy gyakorlatilag igen. A kormány bankokkal kötött megállapodása alapján aki a forintosításról szóló törvény elfogadása után (pénteken kerülhet a parlament elé a javaslat) 30 napon belül nem jelzi, hogy devizában szeretne maradni, annak hitelét automatikusan forintosítani fogják a bankok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik