Pénzügy

Kgfb-kampány: kétharmad találhat olcsóbbat

A Netrsik.hu közleménye szerint a tarifálók többsége ráakadhat a jelenleginél kedvezőbb ajánlatra. Harmadával csökkent egyébként az újrakötések aránya.

Rossz hír az autósoknak

A mai napig minden év végi évfordulóval rendelkező autósnak meg kellett kapnia a következő biztosítási időszakra vonatkozó kgfb-díjról szóló értesítést jelenlegi biztosítójától – hívja fel a figyelmet a vezető online biztosításközvetítő.

Bár az összes kalkuláló 66 százaléka még talál a megajánlott díjnál olcsóbb lehetőséget, váltásra már leginkább csak extrém eltérés esetén szánják rá magukat. Az idei kampányban az tavalyi 34-ről 22 százalékra csökkent a kötelezőt saját biztosítójuknál felmondó és újrakötő autósok aránya.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Olvassuk el!

A jelenlegi biztosító által kiküldött díjértesítőkben szereplő adatok azért fontosak, mert az autósok az ebben szereplő, a következő biztosítási időszakra vonatkozó éves díjhoz tudják hasonlítani a többi biztosító ajánlatát.

Az első tíz napon elvégzett kalkulációk során a személyautók üzembentartóinak kétharmada talált a kiajánlottnál olcsóbb díjat – tájékoztat az alkuszcég vezérigazgatója, Sebestyén László. – Esetükben a díjértesítőben szereplő összegnél átlagosan 3300 forinttal volt alacsonyabb a legolcsóbb díjajánlat.

Jobban emelkedett a díj, mint várták

Arra is adtak támpontot, hogy tavalyhoz képest mennyivel változhattak a kiajánlott díjak: egy olyan harmincezer fős saját mintán vizsgálódtak, amelynek tagjai tavaly váltottak szerződést. Ebben a körben az átlagos emelkedés jóval a várakozások feletti, 30 százalékos volt, ami a gyakorlatban 4000 forint pluszt jelent éves szinten.

A váltók száma ennek ellenére piaci szinten elmarad a tavalyi értékektől. A lecsökkent összegek miatt ugyanis a biztosításváltásra ma már jellemzően csak azok az autósok szánják rá magukat, akiknél egyrészt a díjkülönbözet az előző évhez képest extrém mértékű, másrészt a kalkuláció során találnak jóval olcsóbb ajánlatot is. Ez azonban együttesen már korántsem teljesül mindenkinél.

Már nem annyira büntetik a hűséget

Összességében visszaszorulni látszik az a gyakorlat, amely a hűséges ügyfélnek magasabb díjat kínál, mint az újonnan hozzájuk szerződőnek. Míg ennek következtében tavaly még az összes új szerződő 34 százaléka a szerződése felmondását követően a jelenlegi biztosítójánál kötötte újra kgfb-jét, idén ez az arány már csak 22 százalék.

Az eddigi kötéseket nézve az idei szerződéskötések listáját az első harmadban továbbra is a K&H vezeti, a második helyen a KÖBE áll, míg a harmadikra időközben a Groupama kúszott fel. Hárman együttesen az összes szerződés kétharmadát szerezték meg.

Amit a díjértesítőről még tudni érdemes

– Akinek még nem érkezett meg a díjértesítője, mielőbb érdeklődjön biztosítójánál. Bár a biztosító értesítője a hivatalos adat, de az összegről – a szükséges adatok megadását követően – a díjszámítás során a nagyobb alkuszi kalkulátorok is tájékoztatást adnak.
– Aki jelenlegi szerződését az e-kommunikációs kedvezmény feltételei szerint kötötte meg, már ne postai úton, hanem az általa megadott e-mail címre várja a küldeményt.
– A díjértesítőben a kötelező biztosítás indexdíja mellett a bónusz besorolást is feltüntetik, ami azonban a biztosítási évfordulóig eltelt időszakban még módosulhat, amennyiben az ügyfél ez idő alatt kifizetéssel járó kárt okoz járművével. Ebben az esetben értelemszerűen az indexdíj összege is növekedni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik