Pénzügy

Aduász a lakáseladók kezében

Van tippje arra, mi mindent „tudhat" egy olyan lakás, amelynek négyzetmétere kerül annyiba, mint egy minigarzon? Megnéztük, milyen ínyencségeket találhat a XIII. kerületben, aki valami igazán különlegeset keres.

Luxus

Mi mozgatja mostanában a lakáspiacot? Mint írtuk, arra lehet számítani, hogy gyorsulhat a lakásárak emelkedése, ami a vevőknek lehet jelzés, hogy talán érdemes mihamarabb lépniük. Szintén emellett szólhat az, hogy jövőre drágábbak legyenek a lakáshitelek. Legalábbis a Bankmonitor.hu ezt valószínűsíti a fair bankokról szóló törvénytervezet alapján. Olyan híreket is olvasni, hogy az eladók közül sokan kivárnak, mi lesz az adósmentés vége, és emiatt szűkebb lehet a kereslet. És a legkeresettebbek mostanában az 57 négyzetméter körüli lakások.

Most azt néztük meg a Költözzbe.hu-n, hogy ha valaki e körüli méretben igazán extravagáns téglalakást keres, mondjuk a XIII. kerületben, akkor az milyen ajánlatokból szemezgethet. Négyzetméterár szerinti keresést állítottunk be a kétszobásoknál. Íme, három nem éppen átlagos ajánlat. Jelszó a pazar kilátás, ami úgy tűnik, még mindig elég jó érv lehet az eladásnál.

5,5 millió forint/négyzetméter

Igen, nem írtuk el. A Marina Parton, exkluzív környezetben található 62 négyzetméteres, nyolcadik emeleti kétszobás lakásért, amihez extra „tartozék” a dunai panoráma, 339 millió forintot kér a tulajdonosa. Tizenhat és félszer annyira értékeli tehát az ingatlana egy négyzetméterét, mint amennyit (333 ezer forintot) a kerületben átlagosan a vevők kapni szeretnének téglalakásukért. De ez persze nem azt jelenti, hogy ennyivel drágább ez a lakás, mint amennyit ér. Hanem hogy ennyivel tér el a környékbeli átlagtól. Nyilván azért, mert különleges adottságai vannak.

 

A tulajdonos például a következőket emelte ki: a ház klimatizált, a 14 négyzetméteres terasz a budai hegyekre és a Dunára néz, az árban benne van a beépített konyhabútor és a konyhagépek is, a fürdőszobában pedig hidromasszázs sarokkád kényezteti az itt lakót. Ha pedig a vevő beleszeret a bútorokba, akkor igény szerint azoktól is szívesen megválik az eladó.

1,1 millió forint/négyzetméter

A következő ajánlat ez előzőnek csak ötödébe kerül négyzetméterre. Új, Duna-közeli lakóparkról van szó, és abban egy 52 négyzetméteres, 2 szobás lakásról. Az eladó szerint a házban lévő lakások egyébként funkcionálisan jól kihasználhatóak, erkélyesek, egy zárt belső park is tartozik hozzájuk, mesterséges tóval. Egészen klasszul hangzik. Annyit tudhatunk még meg, hogy a lakásban egyedi mérőórák vannak, és a fűtés központi, energiatakarékos. Sajnos magáról a lakásról nincs kép, csak a házról és a kertről. Az viszont elég jól néz ki.

 

Ami még érdekes, hogy januárban hirdették meg, és először csak 48,61 millió forintot kértek érte. Két napra rá hozzácsaptak még 10,74 millió forintot az árhoz, így jött ki a jelenlegi 59,35 millió forint. A Vizafogón egyébként a téglalakások átlagára (amennyit a tulajdonosok kapni szeretnének értük) 519 ezer forint.

1,1 millió forint/négyzetméter

Ennél a lakásnál a panorámával érvel elsősorban a tulajdonos, és a kép alapján valljuk be, csodás. Kár, hogy a 38 négyzetméteres kétszobás, hatodik emeleti lakásról alig ad információt. És sajnos képet sem közöl róla, csupán a kilátásról.

 

Annyit tudhatunk még meg a leírás alapján, hogy a Szent István parkban található a kelet-nyugati tájolású ingatlan, amely minikonyhás, zuhanyzós, fürdőszobás, és még a kisebbik szobához is van erkély. Pár napja hirdették meg, és a tulajdonos 40 millió forintot szeretne érte kapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik