Pénzügy

Az autósok elfogadják a drágább biztosítást

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás idei kampányában tíz autósból kilenc elfogadja az átlagosan 1-2 ezer forintos díjemelést és marad jelenlegi biztosítójánál.

Már az előző évek kampányaiban is jellemző volt az, hogy az elérhető megtakarítások mértékének csökkenésével párhuzamosan csökkent a biztosítót váltók száma is – írja az MTI. Ezen a tendencián a mostani mérsékelt díjemelkedési hullám sem változtat, mert a kampány első hetében alig fele annyian kezdeményeztek biztosítóváltást, mint tavaly ilyenkor.

A biztositas.hu adatai szerint az idén novemberben váltók száma valahol 200 ezer környékén alakul majd, szemben a tavalyi 370 ezerrel. A legtöbb biztosításváltón négy intézmény  – a KÖBE, a K&H, a Groupama és az MKB – osztozik, őket az autósok fele választja. Az átlagdíj éves 12 ezer forint környékén, a váltók átlagos megtakarítása pedig mintegy 4 ezer forint körül alakul.   

Amennyiben a most évfordulós 2,1 millió autós túlnyomó többsége elfogadja a díjemelkedést, akkor a piacon lévő biztosítók összesített éves díjbevétele 3 milliárd forinttal is nőhet, ami a biztosítók 2013-as, 6 milliárd forintos veszteségének a fele.   

Ahogyan korábban megírtuk: átlagosan 10 százalékkal emelkednek a kötelező biztosítások díjai, a kampányban érintett járművek száma közel félmillióval alacsonyabb, mint tavaly,

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik