Pénzügy

Újabb takarék zár be

Egyik olvasónk jelezte, hogy novemberben megszűnik a falujában a fiók. Arra gondoltunk, ez már talán a tervezett rendszer-átalakítás egyik lépése lehet.

A csődök miatt

Amikor az Országgyűlés tavaly júniusban elfogadta a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényt, akkor az állami tulajdonszerzés céljaként a rendszer átalakítását, professzionalizálását, átszervezését jelölték meg.

Gondoltuk rákérdezünk, hogy vajon a legújabb, a görgeti takarék megszüntetése is a tervezett átszervezés rész-e már. Kiderült, hogy nem erről van szó.

Az idén csődbe ment (körmendi, orgoványi, alba) takarékokon kívül egyébként az integráció törvénybe iktatása előtt (pl. Ludányhalászi) és után (pl. Mártély) is volt már hír kisebb takarékfiókok bezárásáról.

A legkisebbet szüntetik meg

A Somogy Takarék Szövetkezet lapunknak azzal indokolta a görgetegi fiók bezárását, hogy az elmúlt években áttekintette kirendeltségeinek helyzetét, felszereltségét és kihasználtságát, és egy racionalizálási-fejlesztési program keretében döntött azok korszerűsítéséről, illetve átszervezéséről. Ennek keretében a takarékszövetkezet az elmúlt két évben szinte a teljes fiókhálózatát felújította és átszervezte.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A Görgeteg Kirendeltség, amely az egyik legkisebb, egyszemélyes kirendeltségként, korlátozott nyitva tartással – heti két nap, hat órában -, és csupán alapszolgáltatásokkal működő fiók, az elmúlt években nagyon alacsony kihasználtsággal működött és folyamatosan jelentős veszteséget termelt. Az alapszolgáltatásokon túl ezért november 2-től valamennyi állomány kezelését a szomszédos Lábodon működő kirendeltségbe helyezik át. Itt a TakarékPont hálózat valamennyi lakossági és vállalkozói terméke, valamint a befektetési és az egyéb pénzügyi szolgáltatások is elérhetőek. Az átszervezés után így a görgetegi ügyfeleket Lábodon a hét valamennyi munkanapján magasabb színvonalon tudják majd kiszolgálni.

Máshol is lesznek megszüntetések?

Megkérdeztük a Magyar Takarékszövetkezeti Bankot, hogy vajon máshol is várható-e hasonló racionalizálás. Azt válaszolták, hogy a takarékszövetkezetek magántulajdonban lévő hitelintézetek, amelyek saját hatáskörben döntenek működésük racionalizálásáról, kirendeltségeik sorsáról. A TakarékBank a szektor központi bankjaként ugyan nyomon követi a takarékszövetkezetek gazdálkodási helyzetét, de nem vezet országos összesítést a kirendeltségek kihasználtságáról és eredményességéről, ez minden esetben a takarékszövetkezetek dolga. Ezzel indokolták, hogy a kérdésünkre nem tudnak választ adni.

Érdeklődtünk az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségnél is, vajon ők tudnak-e más takarékbezárásokról, de szintén azt a választ kaptuk, hogy nincs információjuk.

A Postával egyre jobban összebútoroznak

A Takarékbanknál hozzátették még, biztos, hogy a takarékszövetkezetek termékei és szolgáltatásai a Magyar Posta és a takarékszövetkezeti integráció együttműködése révén a jövőben egyre több településen lesznek elérhetőek. Az együttműködés egyik legfontosabb célja ugyanis, hogy a lakosság és a vállalkozók azokon a kisebb településeken is igénybe vehessenek pénzügyi szolgáltatásokat, ahol takarékszövetkezet nem, csak postahely működik.

A témával kapcsolatban Németh Lászlóné államtitkár adott pár napja interjút a Napi.hu-nak, ahol elsősorban a posta oldaláról közelítették meg a lehetséges jövőt. Többek között beszélt arról is, hogy egy adott takarékszövetkezet termékeinek hozzáférhetőségét nyitják ki jobban azzal, hogy hozzákapcsolják a környéken elérhető postákat.

Az interjú végén a különféle hálózatok (pénzforgalom, közigazgatás, közműszolgáltatás) összekapcsolásáról azt mondta, zajlanak az egyeztetések, de konkrétumok még nincsenek. Először azt fogják megnézni, milyen lefedettséget biztosít a takarékszövetkezetek és a Posta hálózata, a többi kormányzati döntés lesz.

Ezek szerint még elég képlékeny a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik