Pénzügy

Multiüldözés: a Tesco bukik, a CBA nyer

Ha minden a kereskedelmet érintő tervezett változtatás összeadunk, olyan, mintha Orbánék átfogó támadást terveznének a nagy külföldi áruházláncok ellen.

Az utóbbi öt év multiellenes ötleteit egybegyúrva a Népszabadság szerint az itteni befektetéseik feladására késztethet a kormány több nagy áruházláncot. Nézzük csokorba gyűjtve, mik is ezek a tervezett intézkedések, amik egyértelműen arra utalnak, hogy ki akarják szorítani a multikat.

Ez az adóemelés

Sávossá tennék az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

Ez az intézkedés azt jelenti, hogy a jelenlegi sarc 10-60 szorosát fizethetnék azok a kereskedelmi egységek, amelyek nettó éves árbevétele 50 milliárd forint felett van. Élelmiszerlánc-felügyeleti díjat egyébként 2012 óta kell fizetnie valamennyi piaci szereplőnek a gyártótól a kereskedőig.

Az emelés révén a legnagyobbaknak többet kéne fizetniük, mint amennyi a 2010-ben bevezetett, majd 2012-ben eltörölt kereskedelmi különadó volt.

A legtöbbet a Tesco fizethetné, a hét legnagyobb lánctól pedig több mint 30 milliárd forintot szednének be jövőre. Viszont a hazai üzleteket (CBA, Coop, Reál) nemigen érintené az emelés.

A kereskedők egyébként erre a hírre besokalltak és azt mondták, biztosan áremelés lesz belőle.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Töménystop is jöhet

A nol.hu piaci információi szerint ezenkívül a nagyobb üzletek a dohánytermékek után a szeszes italok árusítási jogától is eleshetnek. Úgy tudják ugyanis, hogy a 2500 négyzetméter feletti üzletekből kitilthatják a töményeket, és csak a sör, bor maradhatna kínálatban. Amivel 60-70 milliárd forintos piacot bukhatnak az érintett üzletek.

A vasárnapi zárva tartás miatt

Amit még felszámolnának

Ezenkívül betiltanák többek között a bevásárlóbuszokat, bezáratnák a világörökségi területen lévő nagyméretű szupermarketeket, és a KDNP megint elővette a vasárnapi zárva tartás ötletét is, ami szintén a nagyobb (400 négyzetméter feletti) üzleteknél lenne kötelező. Igaz, ez utóbbi javaslatot maga Varga Mihály sem támogatja.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik