Pénzügy

Így spórol a magyar

Benke Ágnes
Benke Ágnes

felszerk. 2014. 10. 29. 13:49

A rövid távú szemlélet a jellemző ránk – már ami a megtakarításokat illeti.

Korábban a témában:

Bár az egy háztartásra jutó 3,3 millió forintos nettó pénzügyi vagyonnal Kelet-Közép-Európa középmezőnyébe tartoznak a magyarok, megtakarításaikban mégis a rövid távú szemlélet a jellemző – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. elemzéséből, amelynek eredményeit szerdán juttatta el az MTI-hez.

Készpénzben gondolkodunk

A takarékossági világnap alkalmából készített, magyar és nemzetközi statisztikákon alapuló kutatás megállapította: a tervezettség hiánya és a rövid távú szemlélet miatt sokan esnek el hosszabb távú, konkrét célhoz kötött megtakarítások után járó állami kedvezményektől, vagy a tőkepiacokon hosszabb távon elérhető jelentősebb hozamlehetőségektől – állapítja meg a CIG Pannónia elemzése.

Bár az elmúlt években folyamatosan gyarapodtak a magyar háztartások megtakarításai, az egy háztartásra jutó nettó pénzügyi vagyon – a vásárlóerő paritást figyelembe véve – az OECD tagországok átlagának alig egyharmada, a brit vagy az olasz átlag egynegyede. A régióban Magyarország az egy háztartásra jutó közel 3,3 millió forinttal megelőzi Szlovákiát és Lengyelországot, ahol 2,3 valamint 2,5 millió forintnyi összeget takarítanak meg, de lemarad Csehország és Szlovénia mögött, ahol 4,3 és 4,5 millió forintnyi összeget tesz ki az átlagos megtakarítás.

A megtakarítások szerkezete első ránézésre megfelel az európai átlagnak: magas, közel egyharmadnyi a készpénz és a betét aránya, de az egyre népszerűbb kötvények (8,6 százalék) és befektetési jegyek (10,6 százalék) is – írja a CIG.

Rövid távú célok

Az időtávot vizsgálva már jelentősebb a lemaradás. Nemcsak a magas készpénz- és betéti állomány szolgál rövid távú célokat, de a kötvényeken belül legelterjedtebb állampapírok közel kétharmada is rövid lejáratú, sőt, a befektetési jegyek esetén is a rövid táv dominál – derül ki a CIG Pannónia elemzéséből.

A rövid távú szemléletet mutatja az is, hogy a pénzügyi eszközök között az életbiztosítási díjtartalékok aránya 5 százalék, amely kevesebb mint a fele az európai átlagnak.

Kimagasló, 54 százalékos a biztonságosabb, de alacsonyabb hozamú pénzpiaci alapokban elhelyezett vagyon aránya az összes befektetési alapon belül Magyarországon, míg az európai átlag csupán 12 százalék. Lengyelországban ez az arány 25 százalék, Szlovákiában 3 százalék. A hosszabb távon nagyobb hozamlehetőséget biztosító részvénypiaci befektetetési jegyek népszerűsége 5 százalékos részaránnyal messze elmarad a 37 százalékos európai átlagtól. Lengyelországban 27 százalék, Szlovákiában 10 százalék ez az arány – olvasható a CIG Pannónia közleményében.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.