Pénzügy

A kormány ígérete fékezi a lakáspiacot

Idén csupa pozitív adat érkezik az ingatlanpiacról, így 2014 a válságot követő legjobb év lehet. Még úgy is, hogy közben van egy nagyon komoly hátráltató tényező. De fel a fejjel: aki keres, az talál.

Amíg a válságot követő 5 év ingatlanpiacát a vásárlók hiánya jellemezte, úgy idén éppen az eladókból van kevés. A Duna House ingatlanközvetítő hálózat tapasztalatai szerint ugyan mindenki fog találni ingatlant, aki kitartóan keres, az elmúlt évek kínálatához képest mégis nehezebb a feladat, mint az indokolható lenne. Ennek oka pedig az eladói oldal egy részének kivárása, illetve visszalépése.

A devizahiteles mentőcsomag fékezi az ingatlanpiacot

A devizahitellel terhelt tulajdonosok bizonyos hányada szívesen megválna ingatlanjától, ha ebből jól tudna kijönni. Mint mondjuk 2011-2012 fordulóján, amikor rögzített árfolyamon lehetett végtörleszteni és ezzel a lehetőséggel sokan is éltek. Hirtelen megduplázódott az ingatlaneladások száma, hiszen sokan kikerültek abból a csapdából, miszerint a hitelösszeg magasabb a lakás piaci áránál.

Egyszerű példa: egy 2007-ben 10 millióért, 20% önrésszel vásárolt lakás ára (budapesti áreséssel számolva) most nagyjából 9,3 millió Ft-ért adható el, miközben a 8 milliós hitel most közel 11 milliósra nőtt. Nyilván még a jól fizető tulajdonosok is legfeljebb a bank jóindulatával tudnak úgy kiszállni a hitelből, hogy ne vigyenek magukkal tartozást.

Akiket átbillenthetne a csomag

Sokan vannak viszont valahol a határon: vagyis a lakáseladás jelentősen enyhítene a szorításon, vagy meg is szüntetné azt. A kormány által ígért mentőcsomag ezeket a potenciális eladókat tette parkolópályára. Joggal várják ugyanis, hogy a forintosítással enyhülhet a tőketartozás és még kedvezőbb feltételekkel lehet majd lakáseladással lezárni a hitelszerződést. Az előző példából kiindulva – amennyiben az átszámítás kedvezően alakul – a 11 milliós tartozás akár lemehet épp az ingatlan jelenkori piaci árszintjére is. Ez akkor következhet be, ha fix, alacsonyabb árfolyamon forintosítanák a devizahiteleket, de egyelőre ez sem biztos.

Sokan inkább visszalépnek most

A kivárás mellett – ugyanennek az intézkedésnek a lehetséges hatásaival számolva – jellemző lehet az is, hogy az eladók inkább visszalépnek most. Ami az ő szempontjukból érthető lehet. Hiszen egyes számítások szerint a törlesztőrészletek akár 30 százalékot megközelítően is csökkenhetnek, ami sokaknak épp az a határ, amely a kényszerű értékesítéstől visszalépésre bátorítja a tulajdonost. Viszont ha valaki vásárlóként pont egy ilyen eladót fog ki, az elég bosszantó lehet. Szóval talán érdemes az eladási szándék komolyságával kapcsolatban már az elején többet kérdezni a szokásosnál.

Pedig a mentőcsomagról egyelőre keveset tudni. Ha idén a parlament elfogadja az idevonatkozó programot, abból legkorábban jövő tavasszal, de hitelkiváltási banki verseny esetén, egyes elemzők szerint akár egy év múlva lehet valós, ügyfelek számára is érezhető hatása.

Rákerestünk a 9 millióra

Nézzük meg, milyen kínálatot találunk most a Költözzbe.hu-n a példában is említett paraméterekhez közeli ingatlanra. Budapesti példáról lévén szó az is érdekes lehet, hogy jelenleg több mint 42 ezer eladásra kínált ház és lakás szerepel az oldalon. Persze ezek egy része tartozik csak a 9 millió forint körüli árkategóriába, viszont erre beállítva a keresőt jó pár oldalnyi találat jön fel.

Ezen belül négyzetméterre is viszonylag tág határok között mozognak (nagyjából 25-50 négyzetméter között) az eladók ajánlatai, a szobaszám pedig általában 1-2. Nézzünk meg a rengeteg 9 millió forintos ajánlat közül néhányat közelebbről is.

Egyszobás sorház

Ezen a XVIII. kerületi házon azért akadt meg a szemünk, mert az első képen szinte nem is látszik, mi is van a nagy zöld lomb mögött. Amiről kiderül a leírásból, hogy szőlő. Szerencsére több fotót is feltöltött az eladó, így be is kukkanthatunk a 38 négyzetméteres, három éve kívül-belül felújított egyszobás lakásba, amihez egy kis kert is tartozik, meg egy újonnan lefedett terasz. A bővítés lehetőségéről is írnak egyébként.

 

Úgy tűnik, a tulaj nagyon kedveli ezt a lakot, mert így jellemzi: sok kis örömet, intimitást és lehetőséget magában rejtő ingatlan.

Sorház kategóriában egyébként nem ez volt az egyetlen 9 millió forintos ajánlat, és volt nagyobb is (50 négyzetméteres, 2 szobás). Igaz, az felújítandó.

Másfél szobás téglalakás

Egyszobás lakásból volt a legtöbb ebben az árban, de ha a vevőnek nem elég egy szoba, akkor is találhat jó pár ajánlatot. Mint például ezt a csepeli sétányon található negyedik emeleti, 47 négyzetméteres, erkélyes lakást. A képekről látszik, hogy feltehetőleg egy kisgyermekes család lakja, és a leírásban is van számos olyan információ, ami jól jöhet azoknak, akiknek már van kisbabájuk, vagy tervezik, hogy legyen.

 

Azt nem írják, hogy felújított-e a lakás, de a képek alapján számunkra úgy tűnik, hogy mindenesetre jól karbantartott. Ami még fontos lehet, hogy az eladó szerint alacsony a rezsi.

Egy plusz két félszobás panel

Akinek pedig még ennél is több helyiséget kell kihoznia az árból, annak sem kell csüggednie. Igaz nem sok, de azért néhány 1+2 félszobás lakást is kínálnak eladásra. Amit kiválasztottunk, a Havanna lakótelepen található. A klasszikus panel 53 négyzetméteres, erkélyes, felújított, korszerűsített, és úgy tűnik, jelenleg lakatlan is.

 

Az eladó azt írja, egy frissítő festéssel azonnal költözhető.

Mind a négy ingatlant nemrég hirdették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik