Pénzügy

Botrány: penészes sajt a gyártásban

A NÉBIH engedély nélkül palackozott tejre, lejárt alapanyagokra és a gyártásban felhasznált selejtes, gusztustalan késztermékekre bukkant.

Újabb hiányosságokat tárt fel a tejágazati célellenőrzés: több autóval terítették Budapesten és környékén a Nógrád megyében engedély nélkül palackozott tejet, egy fővárosi sajtgyártó üzemben pedig bevett gyakorlatnak számított, hogy lejárt alapanyagokat és selejt késztermékeket hőkezeltek és használtak fel újra a gyártás során.

A „friss” termékekbe több éve lejártak is bedolgozásra kerülhettek. A lejárt termékek jelentős része gusztustalan, szennyezett, penészes, rovarokkal belepett volt – tárta fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) vizsgálata.

Volt, ahol csak kisebb hiányosságokat tapasztaltak

Az országos főállatorvos által nyáron elrendelt tejágazati ellenőrzés folytatásaként a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) négy megyében tartott célellenőrzést az elmúlt időszakban. A Bács-Kiskun és Vas megyében található sajtüzemekben csupán apróbb hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök.

Bőven akadt azonban dolga a szakembereknek Nógrád megyében, ahol a célellenőrzés eredményeként egy olyan engedély nélkül üzemelő tejpalackozó egység működését tiltották meg, ahonnan naponta 500-1200 liter tejet szállítottak ki. A vizsgálat során több mint 500 liter jelöletlen, nem nyomon követhető, tartályos és már kipalackozott tejet foglaltak le.

Máshol nagyon durva hibákat tártak fel 

Egy fővárosi sajtüzemben a KÜI vizsgálata során kiderült, hogy rendszeresen hőkezelték a lejárt alapanyagokat és selejt termékeket késztermékeik előállításához. Az élelmiszer-biztonsági hatóság eddig 160 tonna ilyen alapanyagnak szánt terméket semmisített meg azonnali hatállyal. A cég készletét zárolták, és elrendelték az üzletekbe kikerült késztermékek visszahívását.

Bizonyítottan jogszabályellenesen előállított tételből eddig 93 darab van. Köztük a legtöbb az Auchan és a Camping kördobozos sajtjaiból, utóbbi lapkáiból, tömlős sajtjaiból, a Margaréta, a Tuti Tipp, a Privát és a Víkend különböző termékeiből kerül ki, de van közte Mackó és Reál sajt is. A teljes listát itt találja.

Az eljárások a hatóság szerint folyamatban vannak, előreláthatólag több tízmillió forintos bírság várható a két ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik