Pénzügy

Egyre több idős ember dolgozik

Az öregek száma évről évre nő, de közülük egyre kevesebben tartoznak az inaktív kategóriába. A legutóbbi népszámláláskor például 170 ezren álltak munkában hatvanon túl is.

A 2011-es népszámlálás idősekre vonatkozó adatait összegezte nemrégiben a KSH. Azokat a jellemzőket emelték ki, amelyek mutatják, hogy az élettartam hosszabbodása mellett mi jellemzi az idősek (a statisztika ebbe a kategóriába a 60 év felettieket sorolja) életét, és milyen változások figyelhetőek meg.

Az egyik ilyen dolog, hogy egyre aktívabbak, vagyis egyre csökken körükben az eltartottak és az inaktívak aránya.

Az idősek aktivizálása

60 felett is egyre aktívabbak

A népszámláláskor már 2 331 ezren voltak a 60 év felettiek, majdnem a lakosság negyedét tették ki ők. De míg a rendszerváltáskor (1990-ben) az időskorú népesség minden korcsoportjában 7-9 százalék volt az eltartottak aránya, addig az előző népszavazásra (2001) már csak 2-3 százalék, a három évvel ezelőtti alkalommal pedig lement 0,7 százalékra.

Az idősek többsége (2 152 ezer idős) egyébként továbbra is inaktív volt, de azért jó páran és a korábbiaknál jóval többen dolgoztak is.

1990-ben még csak a 60 év felettiek 1,3 százaléka volt foglalkoztatott, addig 2001-ben már 2,8 százalékuk, 2011-ben pedig 7,3 százalékuk. És a nyugdíjkorhatár emelésével ez az arány bizonyára még tovább fog emelkedni.

A nyugdíj a legstabilabb jövedelem, de

A legaktívabbak

Persze minél fiatalabb idősekről van szó, annál jellemzőbb a gazdasági aktivitás. Mert például a pont 60 évesek több mint negyede (csaknem 180 ezer ember) tartozott a gazdaságilag aktívak csoportjába. És közülük majdnem 170 ezer volt foglalkoztatott. A 61 éveseknél már ennél kicsivel kisebb volt az arány (ötöd), a náluk idősebb korosztályokban viszont jóval kevesebben voltak a gazdaságilag aktívak között.

A legutóbbi népszámláláskor a statisztikában szereplő majdnem 4 millió foglalkoztatott 4,3 százaléka volt 60 év feletti országosan (ők az a 170 ezer idős ember, akik aktív keresőként vagy nyugdíj mellett dolgoztak). Ennél nagyobb arányban Budapesten és Csongrád megyében álltak munkában az idősek. Borsodban és Szabolcsban viszont az országos átlagnál kevésbé volt ez jellemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik