Pénzügy

Üres az OBA-kassza, újabb bankcsődnél hitel kellhet

Az Országos Betétbiztosítási alap idén majdnem 90 milliárd forintot fizetett ki a csődbe ment három pénzintézet ügyfeleinek.

Tavaly év végén 76,6 milliárd forint volt az Országos Betétbiztosítási Alapban. Az idén pedig csaknem 90 milliárd forintot kellett kifizetniük a három csődbe ment takarékszövetkezet, a körmendi, az orgoványi, és az Alba pórul járt ügyfeleinek kártalanítására – figyelt fel rá a vg.hu. Vagyis kiürülhetett a kassza.

Annak ellenére is, hogy az alapnak bevételei is vannak, például a felszámolásoknál átlagban 15-20 százalék jön vissza nekik a betéteseknek kifizetett összeghez képest.

Kölcsönre szorulhat az OBA

Ez azt jelentheti, hogy ha még egy pénzintézet csődbe megy, hitelre lesz szüksége az alapnak, hogy fizetni tudjon. Első körben valószínűleg az MNB-hez fordulnak – mondta a lapnak az intézmény kommunikációs igazgatója.

De mivel a jegybanki kölcsönt három hónapon belül vissza kell fizetni, utána a piacról kell új hitelt szerezniük. Vagy előírhatnak a tagjaiknak rendkívüli befizetést is. És a jelenlegi, a kártalanítási kötelezettség alá eső vagyon 1 ezrelékét kitevő éves befizetést is meg lehet emelni, legfeljebb 2-3 ezrelékig. Azonban így is évekig tarthat, amíg újra eléri az alap a Brüsszel által ideálisnak tartott 70 milliárd forint körüli feltöltöttséget – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik