Pénzügy

Kilőtt a nagycsaládosok fizetése

csalad(650x433).jpg (család, három gyerekkel, gyerek, szülő)
csalad(650x433).jpg (család, három gyerekkel, gyerek, szülő)

A nemzetgazdasági átlagnál 40 ezer forinttal, a gyermekteleneknél 50 ezer forinttal kerestek többet átlagban nettóban a KSH szerint, akiknek legalább 3 gyerekük volt.

2014-ben

Tavaly még átlagban 6-7 ezer forinttal dobta csak meg havonta a gyermekes szülők fizetését a családi adókedvezmény. De akkor még csak az szja-ból lehetett levonni a kedvezményt. Idén viszont már a nyugdíj- és az egészség-biztosítási járulékot is lenullázhatja, akinek van annyi jövedelme, és gyereke.

És ez meglátszik a KSH által nemrégiben kiadott munkaerő-piaci összesítésében is. Az idei első félévben kilőtt a legalább három gyermeket nevelő dolgozók átlagfizetése. Mert míg az átlagos nettókereset-növekedés 3,8 százalékos volt, addig legalább három eltartott gyermeknél a nettó átlagban 15,2 százalékkal nőtt.

15 százalékkal nőtt a nagycsaládos foglalkoztatottak nettója

Ez azt jelenti, hogy miközben a nettó átlagkereset 160 707 forint volt, addig a nagycsaládosoknál 200 331 forintot mutattak ki átlagban. Az egy és kétgyermekesek kevesebbet kerestek, mint az átlag, a kétgyermekesek viszont már többet.

 

Jövőre

Ennek nyilván az az oka, hogy a jól kereső nagycsaládosok jobban ki tudták használni az idei évre kiterjesztett családi adókedvezményt, mint az egy és kétgyermekesek. Hiszen míg náluk csak 10, illetve 20 ezer forint az adókedvezmény, addig három gyereknél ez már 99 ezer forint lehet összesen egy hónapra.

Jövőre viszont a kétgyermekeseknél lehet nagyobb keresetnövekedés, hiszen már kiszivárgott, hogy a kormány emelné, pontosabban megduplázná náluk az adókedvezményt. Az előző évhez képest a legkevésbé a kétgyermekesek (2,5 százalék) és az egygyermekesek (2,6 százalék) nettó átlagkeresete emelkedett.

És mindeközben…

A nettó átlaghoz ennyi bruttó kell

Ahhoz egyébként, hogy egy háromgyerekes fizetése nettó 200 ezer forint legyen, 203 ezer forintos bruttó fizetést kell hogy kapjon. És ekkor még nem használta ki a teljes nekijáró 99 ezer forintnyi adókedvezményt, hanem csak 66 ezer forintnyit. Viszont ha a házastársa is dolgozik, és legalább minimálbért keres, akkor ő a maradékot ki tudja használni.

Ahhoz, hogy a két gyermek után adókedvezményre jogosult dolgozó 177 ezer forint nettót kapjon, 240 ezer forint kell hogy legyen a bruttója. És hogy 158 ezer forintos átlagot elérje az egy gyerekes nettója, 226 forint bruttót kell kapnia. A gyermekteleneknél az átlagos nettó 150 ezer forint eléréshez bruttó 230 ezer forintos kereset kell.

Akiken nem segített 

Az, hogy ilyen szépen emelkedett a legalább három gyermeket nevelő foglalkoztatottak jövedelme, nagyon jó hír. De arról se feldekezzünk meg közben, hogy (mint egy a napokban megjelent tanulmány is mutatja), a szegénység a nagycsaládosok körében igencsak jellemző.

Mert a nagy család mellé nem mindig jut állás, és ha jut is, nem biztos, hogy jól fizet. És akiknek nincs állásuk, azoknak semmi pluszt nem jelent az adókedvezmény. Nekik alanyi jogon a családipótlék jár csak, amelynek összege 2009 óta változatlan.

A kis jövedelemből pedig még mindig nem tudják a nagycsaládosok megkapni a maximális adókedvezményt. Vagyis náluk csak az átlagnál kisebb bérnövekedést hozott a kiterjesztett adókedvezmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik