Pénzügy

Meghalt feketemunkás – mit tehet az özvegy?

Meghalt egy Ausztriában dolgozó szombathelyi szobafestő pár napja, mert főnöke nem hívott hozzá mentőt, hanem hazafurikázta. De ezzel nem menekült meg a szankciók elől.

Aki feketén dolgozik

Létráról, 4 méter magasból esett le a magyar szobafestő Ausztriában, aki magyar munkaadója feketén foglalkoztatott. A főnök pedig ahelyett, hogy helyben kért volna azonnali orvosi segítséget, egy furgonban hozta haza a súlyosan sérült 58 éves férfit. A munkás még aznap este meghalt, műtét közben.

A tragikus eset kapcsán felmerült, hogy ilyen helyzetben (fekete-foglakoztatás) vajon kaphat-e bármilyen kártérítést az özvegy. Ennek járt utána az Adózóna.hu.

Kaphat-e kártérítést az özvegy?

A nyugat.hu cikke szerint a munkavállaló napi 6000 forintért dolgozott. Az nem derül ki, hogy ezért 8 vagy netán 12 órában történő munkavégzést vártak el, kétségtelen, a 8 órára történő visszaosztással sem jutunk nagy összeghez, különösen, hogy ausztriai munkavégzésről volt szó. Ennek vonzataként a munkáltató további komoly összegű bírságra számíthat.

A hasonló esetekben a szerencsétlenül járt munkavállaló hozzátartozója – sikeres bizonyítás esetén – sérelemdíj iránti igényt is érvényesíthet a vállalkozóval szemben. A munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezései szerint az eltartott hozzátartozó, ha a károkozással összefüggésben a munkavállaló meghal, a károkozással összefüggésben felmerült kárán túlmenően olyan összegű tartást pótló kártérítést is igényelhet, amely szükségletének – a tényleges vagy az elvárhatóan elérhető munkabérét, jövedelmét is figyelembe véve – a sérelem előtti színvonalon való kielégítését biztosítja – írta az Adózóna.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik