Pénzügy

Jövőre sokan kaphatnak lakáshitel-támogatást

A leggyorsabb munkáltatók már utalták is az első összegeket az igénylő kollégáknak, de a többség csak 2015-re tervezi, hogy elindítsa az új juttatási formát.

Egyre több munkáltató tervezi, hogy lakáshitel-támogatást biztosít a dolgozóinak. De közülük a legtöbben csak a jövő évre időzítik ezt a lépést – olvasható ki a cafeteriatrend.hu 656 munkáltató megkérdezésével készül október eleji felméréséből.

Adómentesen

Van, ahol már el is utalták az első összeget

Október elején a portál azt vizsgálta, hogyan időzítik a munkáltatók a lakáshitel-támogatás kiadását.
A 656 válaszadó munkáltató 30,18 százaléka úgy nyilatkozott, hogy már az idén biztosít ilyen juttatást a munkatársainak.
A leggyorsabbak pedig már a felmérés időpontjába utalták is az első támogatási összeget a munkatársaiknak. 14,94 százalék mondta azt, hogy mostanra már elindult nála ez a juttatás.

A kérdőív kitöltésében részt vevő munkáltatók 46,64 százalék azonban csak 2015-re időzíti a lakáshitel-támogatás beindítását.

Az adminisztráció miatt halasztják

Fata László cafeteria szakértő szerint egyébként a beindítás jellemzően nagyobb adminisztrációt jelent majd, mint a támogatás folyamatos üzemeltetése. A juttatások gyakorlatát jól ismerő szakértő szerint ezzel magyarázható, hogy a 2015-ös startot tervezők fele már idén nekilát az adminisztrációs feladatoknak, hogy kellő biztonsággal elvégezhesse ezt.

Az október eleji nem reprezentatív felmérés adatai alapján nyilatkozó munkahelyek mindössze 23,17% nem tervez ezzel a juttatással sem idén sem a jövő évben.

Önállóan vagy segítséggel

A válaszadó munkáltatók 68,6 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bár magasabb a kezdeti adminisztráció, ennek ellenére önállóan, külső segítség nélkül birkózik meg a feladattal. 31,4 százalék mondta azt, hogy szándékában áll külső segítséget igénybe venni.

Ez az adat azonban kicsit félrevezető lehet, hiszen az egyes cégeknél foglalkoztatott munkatársak létszámát figyelembe véve egészen más kép rajzolódik ki. A nagyobb munkavállalói létszámmal rendelkező munkáltatók alapvetően számítanak külső szolgáltatói támogatásra.

A felmérésben érintett foglalkoztatottak 51,4 százalékának munkáltatója kíván külső segítséget igénybe venni a juttatás kivitelezéséhez, míg a teljes dolgozói létszám 48,6 százalékának cége oldja meg saját erőből az adminisztrációs feladatokat.

Adómentes munkáltatói lakáshitel-támogatás

A nemzetgazdasági miniszter rendelete értelmében a munkáltatók ötévente maximum ötmillió forintot adhatnak adó- és járulékmentesen – a fizetésén kívül – a dolgozójuknak azért, hogy törlesszék forint- vagy devizaalapú lakáshitelüket.
A juttatás mértéke a vételár, a teljes építési költség vagy a korszerűsítés költségének 30 százalékáig terjedhet.
Igénybevételének feltétele, hogy a lakás szobaszáma ne haladja meg a méltányolható lakásigényhez rendelt szobaszámot. Ehhez együttesen kell vizsgálni a lakás szobáinak és az ott lakóknak (jellemzően házastársak, élettársak, kiskorú gyermekek) a számát. Egy 4 fős családnál például maximum 4 szobás lehet az a lakás, melyhez kapcsolódó hitelt adómentesen támogathatja a munkáltató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik