Pénzügy

Adósmentés – 10 rendhagyó, ám fontos kérdés

A különleges helyzetben lévő adósok elszámolása is másképp történhet, mint a többségé.

Olvasói kérdések alapján foglalta össze a Pénzcentrum.hu, mire számíthatnak azok a devizahitelesek, akik valamilyen módon kicsit kilógnak a sorból. Vagyis akiknél speciális okok miatt kérdéses, hogyan történhet az elszámolás. Részben másképp, mint a nagy átlagnál. Ebből szemezgettünk.

Adósmentés

1. Mi lesz a valódi devizahitelesekkel?

Azokra gondoltak itt, akik ténylegesen devizában vették fel a hitelt, és abban is törlesztettek. Nekik az árfolyamrés miatt nem járhat vissza pénz, viszont a kamatemelésekkel összefüggésben igen.

2. Mi a helyzet, ha valakinek csökkent a kamatszintje?

Igen, ilyen is volt. A jó hír, hogy nem állítják vissza az eredeti kamatszintet. Vagyis emiatt nem lesz pluszfizetendője az ügyfélnek. Viszont ha kamatkedvezményt is kapott, akkor azt levonhatják a neki visszajáró összegből. (Vagyis lehet, hogy emiatt nem kap vissza pénzt.)

Forintosítás

3. És aki közben hitelt váltott?

Mármint az a kérdés, kap-e kártérítést az, aki a régi rossz hitelét időközben egy jobb hitelre váltotta ki. A választóvonal 2009. július 26 (az első devizahiteles törvény hatályba lépésétől számított öt év). Aki előtte zárta le kedvezőtlenebb hitelét, annak nem jár visszatérítés. Aki később, annak igen.

4. Mi történik azzal az adóssal, aki nemfizetés miatt már végrehajtás alatt áll?

Gond lehet

Az elszámolást ekkor a végrehajtónak kell kezdeményeznie, 30 napon belül, és az értesítés után 30 napig még nem lehet kilakoltatni az adóst.

5. Kap-e pénzt az, akinek a hitelezője időközben megszűnt?

Ha felszámolás alatt van a pénzintézet, akkor a felszámoló küldi el az ügyfeleknek az elszámolást, és a visszatérítés összege követelésként megjelenik a cég megszűnésekor. Hogy ebből lesz-e pénz, az ugye nem biztos.
Ha másik pénzintézet vette át a tevékenységet, akkor ő felel az elszámolásért is.

Amennyiben kíváncsi a további öt kérdésre és válaszra is, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik