Pénzügy

Már emelkednek az ingatlanárak

Alkudni azért még mindig lehet. A vevők átlagban 3-15 százalékot tudtak faragni az árakból. Nőtt a forgalom is, és volt ahol a kifejezetten drága lakásokat keresték.

Rekordhónappal kezdődött az ősz az ingatlanpiacon. A 10 059 tranzakció nemcsak az idei legerősebb-, de az elmúlt 5 év második legerősebb hónapja is.

Tavaly szeptemberben a 2013-as év legjobb hónapját mérte a Duna House alig több mint 8000 adásvétellel. A mostani adat pedig még ennél is 25 százalékkal jobb!

Az ingatlanos cég becslése alapján így az idei összforgalom eddig megközelíti a 74 ezret, ami 17 százalékos erősödést jelent a 2013-as azonos időszakkal összehasonlítva.

Lassan, de közelítünk az optimális forgalomhoz

Azt valószínűsítik, ezzel a tempóval nem kizárt, hogy a jövő évben eléri a piac a 120 ezer körüli tranzakciószámot is. Amely egyébként az ideálisnak tartott 150-180 ezres hazai adásvételi volumentől még mindig elmaradást jelentene. De azért mégis beláthatóbb távolságba kerülne az elvárt piaci szint.

A keresleti index pedig rekordmagasságban tartotta magát szeptemberben is. Az augusztusihoz hasonlóan 89 százalékponton áll. Ez nemcsak az idei, de az elmúlt évek egyik legintenzívebb keresletét mutatja, és pozitív előrejelzésnek fogható fel, ha a következő hónapok forgalmára gondolunk.

Népszerű lakások

A panelárak már elkezdtek emelkedni

Az ingatlanos cég szerint már az is kijelenthető, hogy trendszerű az áremelkedés az országban, miután két egymást követő negyedévben is felfelé mozdult el lakásárindexük.

A válságot követő gyorsabb-, majd lassabb ütemű áresést 2012 végétől másfél év stagnálás követte, majd az idei második és harmadik negyedév is 1-1 százalékpontos emelkedést hozott.

Ezen belül a panelárindex mozdult felfelé, mégpedig 3 értéket ugorva 81 százalékpontra. Ez (leszámítva a végtörlesztés időszakát) hároméves csúcs. A téglalakás-árindex pedig nem változott az előző negyedévhez képest, továbbra is tartja a 85 pontos értéket.

Országos árhelyzet

Kitartóan kúszik felfelé immár két éve a kelet-magyarországi panelek ára, ami újabb emelkedést követően kétéves csúcsára ért, 84 pontra. Ugyanitt a téglalakások az elmúlt 4 év átlagán, 83 ponton stagnáltak.

Nyugat-Magyarországon jelentős elmozdulás nem volt mérhető az árakban, mindkét lakástípusnál a válságot követő lassú esés lecsillapodása látszott csupán. Jelenleg a panelek indexe 73, a téglalakásoké 82 százalékponton áll.

A legkiugróbb emelkedést a főváros panelek áraiban észlelték. A tavaly év végi 77 pontos mélypontot követően negyedévről negyedévre meredeken kúsznak felfelé az árak és a harmadik negyedéves 4 pontos ugrással immár 88 százalékpontra került. Ez az érték utoljára épp 5 éve volt mérhető. A téglalakás indexe maradt 93 az előző negyedévhez hasonlóan, amely továbbra is 2011 óta a legmagasabb érték, melyet az index immár negyedik alkalommal ért el.

A Házár Tárházban

A legmagasabb paneles négyzetméterárak

Az idei III. negyedévben – a hálózat által közvetített adásvételek adatai alapján – a legmagasabb négyzetméteráron Közép-Magyarországon keltek el a panellakások. Itt a teljes régió átlaga 168 ezer forint volt, amelytől nem sokkal marad el Nyugat-Dunántúl sem 155 ezres átlagával.

A szomszédos Dél-Dunántúl viszont már a második legalacsonyabb átlagot produkálta 110 ezer forint/m2-rel, amelyet csak az észak-magyarországi régió tudott alulmúlni 104 ezerrel.

A fővárosban a paneleket Dél-Budán 217 ezerért vették, Észak-Pesten 199 ezerért. A legalacsonyabb értéket Dél-Pest szolgáltatta, ahol egy négyzetméternyi panellakásért 172 ezer forintot fizettek.

Téglalakás árcsúcsok

A téglalakásoknál homogénnek mondható a megvásárolt ingatlanok átlagos négyzetméterára. Országszerte 160 ezer forint körül fizetnek érte. Ettől valamelyest drágább volt a Nyugat-Dunántúl 188 ezres átlagával.

Két régió emelkedik ki csupán, mégpedig Közép-Magyarország 240 ezres és Észak-Magyarország 107 ezres átlagáraival.

Budapesten a legdrágábban Észak-Budán fogytak a téglalakások, 342 ezres átlagáron. A legolcsóbb régiónak Dél-Pest bizonyult, ahol az átlag 214 ezer forint volt egy négyzetméterre vetítve.

Keményen alkudtak Észak-Magyarországon

Minden vizsgált ingatlantípusnál a régió szolgáltatta a legmagasabb értékeket. Itt a lakásokból 8-9 százalékot, a házak árából átlag 14 százalékot tudtak lefaragni a vevők. A legkisebb alkut a fővárosi paneleknél lehetett mérni, itt Budán 3 százalék volt az átlag, Pesten pedig 4 százalék.

Színorgia a lakásban

Ezek a lakások voltak a legkapósabbak

Az idei III. és a tavalyi azonos időszakban bonyolódott tranzakciók paramétereit összehasonlítva szembetűnik, hogy Budán az elmúlt három hónapban megugrott a drágább, nagyobb ingatlanok iránti vásárlói kedv.

Míg tavaly a vizsgált időszakban 40 millió fölött a vevők 7 százaléka költött, addig idén ez az arány 12 százalékra ugrott. Még nagyobb az ugrás a lakásméreteket vizsgálva, ahol a 400 m2 fölötti ingatlanok aránya 7-ről 14 százalékra emelkedett.

A pesti oldalon ugyanezt figyelték meg, csak kisebb léptékben,. Vagyis eltolódtak kissé az arányok felfelé mind árban, mind pedig méretben.

Vidéken ugyanez nem volt jellemző, a két vizsgált időszakban eladott ingatlanok paraméterei nem tértek el jelentősen egymástól. Minden második megvásárolt lakás 5-10 millió forint közé esett, és a legkedveltebb méret a 40-60 négyzetméter közötti volt, amely a forgalom 44 százalékát tette ki.

Pest megyében ez a méretkategória csak a tranzakciók 27 százalékában volt mérhető, mert itt a nagyobb méretek is jelentős arányt tesznek ki. A legnagyobb méretkategóriát, vagyis a 160m2 fölöttit Pest megyében a vevők 9 százaléka választotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik