Pénzügy

Szegénységi statisztika – csúsztatott a KSH?

Az MSZP szerint a hivatal vélhetően a kormány kérésére nem jelentette meg ezeket a számokat. Merthogy az Eurostatnak el tudták készíteni a jelentést.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a KSH-nak eddig minden év szeptember 20-ig sikerült nyilvánosságra hoznia azt az éves kimutatást, amely az uniós módszertan szerint írja le, milyen Magyarországon a szegények helyzete.

Most viszont arra hivatkoznak – folytatta -, hogy a hivatalnak nincs pénze, és csak novemberben mutatják be a statisztikákat. A párt nyilván arra reagált, hogy a Világgazdaság pénteken megírta, a Központi Statisztikai Hivatalnak nincs pénze a szegénységi statisztikára.

Az Eurostat a szegénységről

Az MSZP szerint nem a pénzhiány az ok

A képviselő azt mondta, valószínűleg nem a pénz az oka, hogy nem tették közzé az adatokat, inkább arra gyanakszanak, azOrbán-kormánynak kellemetlen lenne az önkormányzati választás előtt, ha a választók azzal szembesülnének, hogy Magyarország gyorsuló ütemben csúszik lefelé “a szegénység lejtőjén”.

Az ellenzéki politikus azt mondta, az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat a KSH-tól kapott adatok alapján már közölte, hogy egy év alatt, 2013-ra százezerrel nőtt a szegénységben élők száma. Ami tény, az eredeti cikkben is szerepelt. A lap úgy tudta, a KSH túlságosan szegény ahhoz, hogy megjelentesse a szegénységi tanulmányt. Vagyis hivatalosan „emberi erőforrás hatékonyság és költségtakarékosság” miatt nem adta ki egyelőre a statisztikai hivatal a „laekeni indikátorok” című elemzését.

A politikus ebből azt a következtetést vonta le, hogy választási manipuláció eszköze lett a statisztikai hivatal. És ezt felháborítónak nevezte. Megemlítette, hogy a KSH felügyelete Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez tartozik. Úgy értékelte, Lázár János nem akarja, hogy a KSH-jelentést megismerhessék az emberek, különben nem plakátolhatná ki a Fidesz-kormány, hogy “mennyire jól élünk, és a kormány mennyire jól teljesít”.

Rosszabbul élünk, mint a szomszédaink

Bangóné Borbély Ildikó beszélt arról is, hogy minden környező országban csökkent a szegénység. Ismertetése szerint a lakosságon belül a szegények aránya Lengyelországban 26, Csehországban 14,6, Szlovákiában 20, míg Magyarországon 33 százalék.

Az MSZP-s politikus követelte, hogy a KSH ne falazzon tovább a kormánynak, tegye közzé a szegénységi statisztikákat, ellenkező esetben elveszíti megmaradt szakmai hitelét, és a KSH “minden munkatársa narancssárga pártkatonává változik” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik