Pénzügy

Nyaralni márpedig muszáj

nyaralás (nyaralás)
nyaralás (nyaralás)

A szakember szerint legalább két hét kell ahhoz, hogy rendesen kipihenjük magunkat. Az sem baj, ha őszölés lesz belőle.

Szabadság

Nemrégiben írtuk, hogy a Profession.hu felmérése szerint a melósok fel nem tud elmenni nyaralni. Úgy tűnik azonban, hogy mégis egyre többen ismerik fel, hogy az évente egyszeri utazás kihagyhatatlan. Ezt be lehet látni akkor, ha belegondolunk: a kiégést megelőzni sokkal egyszerűbb feladat, mint gyógyítani.

Őszre halasztottuk a nyaralást?

Meglepő statisztikai eredményeket hozott a NeMaradjLe.hu legfrissebb felmérése. Eszerint mintegy 10 százalékkal utaztak többen szeptemberben, mint augusztusban. Ez alapján úgy tűnik, az elmúlt években teljesen átalakultak a magyarok nyaralási szokásai.

Az adatok megerősítik a szakemberek megfigyeléseit, hogy az olyan kiégést megelőző módszerek mellett, mint amilyen például a vitaminkúra, a stresszoldás, a salaktalanítás, a homeopátia, az utazás sem elhanyagolható.
Bagdy Emőke a pszichológiatudomány legelismertebb szakembere szerint a legideálisabb, ha főszezonban megyünk nyaralni több szempontból is, de ha a nyáron nem volt lehetőség, pótoljuk azt ősszel, mert utazni, pihenni muszáj.

Az alapszabadság 20 nap

A pótszabadság pedig kortól függő:

25.életévtől: 1 nap,
28. életévtől: 2 nap,
31. életévtől: 3 nap,
33. életévtől: 4 nap,
35. életévtől: 5 nap,
37. életévtől: 6 nap,
39. életévtől: 7 nap,
40. életévtől: 8 nap,
43. életévtől: 9 nap,
45. életévtől: 10 nap

Legalább két hét kell

„A nyaralás nem hagyható ki! Szükségünk van évente legalább egyszer 2 hetes regenerációra, feltöltődésre biológiai szempontból. Azt ajánlanám mindeninek, hogy inkább egyszer utazzunk el hosszabb időre, tekintve a rákészülési és visszarázódási időt.

De ha mégsem tudjuk megoldani a hosszabb kikapcsolódást, egy hosszú hétvége is sokat segíthet a mai rohanó világban.” – állítja a klinikai szakpszichológus.

Már nem az augusztus a főszezon

Általános elgondolás, miszerint az augusztus a nyaralások főszezonja, de a közhiedelemmel ellentétben ma már a június a legerősebb hónap.

„ Minket is meglepett a legfrissebb felméréseink eredménye. A legmeghökkentőbb változás, hogy míg tavaly közel 20 százalékkal, addig idén már 30 százalékkal többen időzítették júniusra nyaralásukat. Mindezzel megdőlt a mítosz, már nem az augusztus a szabadságolások hónapja.” – nyilatkozta a portál marketingért felelős vezetője Szalay Ákos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik