Pénzügy

Harmincas? Ideje a nyugdíjra gondolnia!

Nem tévedés – már harmincéves kor körül érdemes komolyan eltöprengeni azon, miből fogunk megélni, ha majd idősek leszünk.

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy öngondoskodásra, nyugdíjcélú megtakarításokra van szükség ahhoz, hogy a jövő idősei fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat a nyugdíjba vonulást következő évtizedekben. Az ING Biztosító szakemberei összegyűjtötték jó tanácsaikat, tippjeiket a harmincas éveikben járóknak az időskori felkészülésre.

1. Kezdjen minél előbb gyűjteni nyugdíjas éveire!

Ne gondolja, hogy később könnyebb lesz félretenni! Ne várjon arra, hogy majd ha karrierje beindul, és jövedelme növekszik, könnyebb lesz megtakarítani. A valóságban az évek előrehaladtával a kiadások is nőnek, hiszen sokan ilyenkor vállalkoznak autó- és lakásvásárlásra, házasságra, családalapításra.

2. Gondolja át pénzügyeit, és – akár egy szakember vagy tanácsadó segítségével – állítson össze egy hosszú távú tervet, amihez tarthatja magát!

Nyugodt öregkor helyett

3. Tájékozódjon a nyugdíjcélú megtakarítási termékekről, és döntsön felelősen, ne sajnálja az időt az információk összegyűjtésére! Mérlegelje a költségeket, az esetleges kockázatokat és a várható hozamokat!

4. Mindenképpen érdemes kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítási formát választani, így az összegyűjtött pénzt biztosan nem használja fel másra.

5. Január óta Magyarországon akár 130 ezer forintnyi adójóváírást is elérhet a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg után a törvényi feltételek szerint. Mindenképpen keressen olyan terméket, amely részesül az adókedvezményben, így megtakarításai összegét az állami támogatás is növeli.

6. Számolja ki, mekkora összeget tud havonta nélkülözni, és azt minden hónapban tegye is félre! A megtakarítást kis összegekkel is el lehet kezdeni, a hosszú évtizedek alatt a sok kicsi sokra megy.

7. Számolja ki nyugdíjkalkulátor segítségével is, mennyi pénzt kell félretennie a következő években, hogy az igényeinek és céljainak megfelelő összeget összegyűjtse nyugdíjas éveire.

Nyugdíjpénz

8. Az a 29 éves, aki már most elkezdi fizetése egy részét nyugdíjbiztosításba fektetni, havi 14 ezer forint kezdőbefizetéssel számolva 23 millió forintos megtakarítást gyűjthet össze, ami 16 időskori éven át biztosíthat számára havi 120 ezer forintos többletnyugdíjat. 39 évesen azonban a befizetendő kezdőösszeg már 30 ezerre, 49 évesen pedig 80 ezerre nő. Ezért nem érdemes késlekedni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik