Pénzügy

Rezsi – majdnem százmilliárddal tartoztunk

Bár csökkent a tartozók száma, de még így is majdnem kétmillió darab olyan lakossági rezsiszámla van, amire nem fizettek időben a fogyasztók.

Tavayl ilyenkor

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyári adatai szerint még mindig sokan vannak, akik tartoznak a rezsivel. 

A szocialista képviselő, Tóth Bertalan arra volt kíváncsi, hogyan alakult a díjhátralékos energiafogyasztók aránya az elmúlt időszakban – erre a kérésre született a kigyűjtés.

Majdnem kétmillió hátralékos számla

Az adatsorból azt nem lehet megállapítani, hogy összesen hányan tartoznak, mert egy-egy fogyasztónak több szolgáltatónál is lehet hátraléka. És aki régebb óta adós a rezsidíjjal, az több kategóriában is szerepelhet. Ezzel együtt több mint 1,8 millió darab lejárt számlát tartottak nyilván a nyáron.

Ezen belül a legtöbb ügyfél az áramszámla (majdnem egymillió darab) kifizetésével késett. A földgáznál ennél kevesebb (de több mint 600 ezer darab) volt azoknak a számláknak a száma, melyek tartozásban voltak. A távhőnél viszont alig több mint 200 ezer számlát nem fizettek ki időben.

A legtöbb fizetési késés 30 nap alatti volt (800 ezer darabnál több számla), illetve 31-90 nap közötti (372 ezer darabnál több). A harmadik legnagyobb csoport pedig a legalább egy éve tartozást mutató számláké volt (majdnem 335 ezer).

Csaknem százmilliárddal tartozunk

Összesen a több mint 1,8 millió darab késésben lévő számlán több mint 96 milliárd forintnyi tartozást gyűjtöttek össze a fogyasztók. És e tartozások kicsivel kevesebb mint fele (45,5 százaléka, vagyis kis híján 44 milliárd forintnyi számlatartozás) legalább egy éve fennállt.

A tartozások nagyobbik része földgázból jött össze (42,46 milliárd forint), ennél kicsivel kevesebb volt az áramdíj-hátralék (35,31 milliárd forint), és a távhő pedig 18,58 milliárd forint. Vagyis bár az áramdíjnál több volt a késésben lévő számla, gázdíjból mégis nagyobb volt a fogyasztók elmaradása.

Az összes késő számlán lévő 96 milliárd forintos tartozás összegéből kiindulva az átlagos adósság több mint 50 ezer forint volt. Viszont az éven túli tartozásoknál már 131 ezer forint felettire jött ki az átlagos kifizetetlen adósság.

2015-től

73 ezer fogyasztónál kapcsolták ki

A MEKH válaszából az is kiderült, hogy összesen 81 331 fogyasztónál kapcsolták ki a szolgáltatást. Jelenleg egyébként a 60 napos tartozás után 30 napig szüneteltetik a szolgáltatást, majd ha ez alatt sem érkezik be a díj, akkor kapcsolják ki.

A szolgáltatásból kikapcsolt fogyasztók zöme (72 984 ) lakossági ügyfél volt. Közülük majdnem 40 ezer olyan háztartás volt, ahol a földgázszolgáltatást voltak kénytelenek nélkülözni a számlatartozás miatt. Az áramot pedig 26,5 ezer helyen.

A kikapcsolt távhőfogyasztók majdnem hétezren voltak a táblázat szerint, de a hozzáfűzött megjegyzésből az is kiderül, hogy náluk valójában nem is a fűtést kapcsolták ki, hanem a többségnél a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelt.

A Pénzcentrum.hu több hazai gáz- és áramszolgáltató nyilatkozata alapján úgy tudja, hogy átlagosan a fogyasztók 20-25 százaléka marad el a számlák fizetésével és több tízezer forinttal tartoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik