Pénzügy

Nyugdíjpara – jól meglovagolják a biztosítók

Az átlagos fogyasztó nem igazán tud eligazodni a rengeteg lehetséges nyugdíj-biztosítási ajánlat között, ezért könnyen elhiszi, amit mondanak neki. Pedig van néhány buktató.

Nyugdíjpara

A legdrágább nyugdíjbiztosítások eltűntek a piacról az MNB közelmúltbeli beavatkozása miatt, amikor korlátozták, mennyi lehet a teljes költségmutató (tkm). A 61 nyugdíjbiztosításból 13-at kivezettek a piacról, 26-ot pedig átáraztak – írta az Azénpénzem.hu. A lap szerint azonban így is óriásiak a különbségek az egyes ajánlatok között.

A januártól adókedvezménnyel is megtámogatott nyugdíjbiztosítás egyébként nagyon kelendő lett. Ennek nyilván az is oka, hogy a gyakran publikált felmérések szerint a többség retteg az időskori szegénységtől. Amire logikus lépés lehet az öngondoskodás. Ezt a biztosítók is tudják, és erősen nyomulnak. Csak közben nem feltétlenül domborítják ki az esetleges buktatókat – figyelmeztet a lap.

Nyugdíjpénz

Vigyázat, elveszhet a befizetés

A nyugdíjbiztosítás alapvetően hosszú távú megtakarítási forma. Amiről azonban keveset beszélnek, hogy mi van akkor, ha az ügyfélnél valami megakasztja a hosszú évekre vállalt takarékosságot, és nem tudja tovább fizetni a havi összeget. Mint a portál kifejti, ilyenkor persze lehet ideiglenesen, vagy véglegesen is szüneteltetni a befizetést. Csakhogy ilyenkor már nem lesz olyan kedvező a tkm, mintha egészen a nyugdíjazásáig tudna fizetni a biztosított.

Ha pedig ennél is nagyobb a baj, vagyis hozzá kell nyúlnia az ügyfélnek a megtakarításhoz, akkor az is előfordulhat, hogy annak egy részéről le kell mondania. A körültekintés azért fontos, mert abban is jelentős eltérések lehetnek, hogy ilyen esetben mennyiért vásárolják vissza az ügyféltől a kötvényt a biztosítók. Vagyis erre feltétlenül kérdezzünk rá, több biztosítónál is.

Ha bővebben is kíváncsi, mit kell még mérlegelnie, mielőtt nyugdíjbiztosítást köt, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik