Pénzügy

Lakás, ami szinte mindenkinek elérhető

Megnéztük, hogy a jövőre megváltozó lakáshitelezési szabályok alapján milyen lehet az a panel, amit egy minimálbérre bejelentett pár vagy család is nagy valószínűséggel megengedhet magának.

Hogy lesz-e dráma a hitelezésben a jövőre bevezetendő jövedelemarányos törlesztőrészlet miatt, arról megoszlanak a vélemények. A Balla Ingatlanirodák szakértője szerint nem. Viszont Drabos Tünde szerint a nem igazolható jövedelmek miatt lehetnek gondok, de csak egyes bankoknál. Mert a többségnél már most is csak a hivatalos munkabéreket és egyéb jövedelmeket vették figyelembe a hitelbírálatnál.

Jó ha tudja

7-8 millió frointos panelre futhatja bejelentett minimálbér mellett is

És mi lehet akkor jövőre a hitelfelvétellel? Példaként egy olyan házaspárt említett, ahol mindkét fél minimálbérre van bejelentve. Mivel összevonható a két jövedelem, máris megvan az a törlesztőrészlet-nagyság, ami kiadhat egy lakásvásárlásra használható méretű hitelt: úgy 3-4-5 millió forintnyit.

Egy budapesti lakás megvásárlásához ezen felül persze kell még némi megtakarítás is. De 25-30 százalékos önerő eddig is szükséges volt. Ha ezt hozzáadjuk a felvehető hitelhez, akkor abból már megvásárolható egy 7-8 millió forintos panellakás.

Induljunk ki ebből, is nézzük meg, mit kapni ennyi pénzért most a Házár tárházban, vagyis a Költözzbe.hu-n, mondjuk Budapesten.

3+1 fél szoba, 68 négyzetméter – 7,9 millió forintért

Klasszikus újpalotai panel, a nyolcadikon, „átlagos állapotú” a tulajdonos jellemzése szerint. Vagyis semmi extra. Sőt. Felújítandó. És fűtéskorszerűsítés sem volt még a házban. De! 4 szoba. Szóval családosoknak is megoldás lehet. És a Költözzbe.hu összehasonlítása szerint a lakás négyzetmétere 18 százalékkal olcsóbb, mint amennyit átlagban kérnek az újpalotai panelekért. Az ár 33 százalékkal kedvezőbb a XV. kerületi, illetve 38 százalékkal a fővárosi átlagos kínálati négyzetméterárnál is. Szobaszámra most ez a második legjobb vételi ajánlat az oldalon.

 

3 szoba, 71 négyzetméter – 7,49 millió forintért

Egy másik klasszikus, Csepelen, a tizedik emeleten, szintén felújításra szorul. Ez a képek alapján is látszik itt-ott. Azt írják viszont, hogy a konyhája nagy, és a mellékelt alaprajz szerint étkezőt is kialakítottak. Jó a tömegközlekedés (az előzőnél is írták), és minden szükséges közintézmény csak pár percre van – családosoknak írjuk: az ovi és iskola meg az orvos is. Az ára pedig XXI. kerületi viszonylatban kifejezetten jó, hiszen négyzetméterre 31 százalékkal kér kevesebbet érte az eladó, mint amennyit a többi lakásért a többiek szeretnének átlagban kapni a portál statisztikája szerint. Alapterület szerint ez a legjobb ajánlat most a Költözzbe.hu-n, a 7-8 millió forint közötti paneloknál, Budapesten.

 

2 szoba, 41 négyzetméter – 7 millió forintért

Ha csupán az árakat néztük, akkor természetesen előre sorolja a kereső a kereken 7 millió forintosakat, öt darabot. Közülük az első nem a legnagyobb, és ha négyzetméterre nézzük, nem is a legolcsóbb. A csillagtelepi panel az első emeleten található. Régi faajtók és ablakok vannak benne, és parketta. A fürdő és a WC egy helyiségben. A konyhát úgy jellemzik, hogy picike, de arányos. Ez a két helyiség köves padlójú. Viszont nem írják, hogy felújítandó lenne – a képek alapján tényleg úgy tűnik, viszonylag jó állapotban lehet. (A tulaj „átlagos” jelzőt ragasztott rá.) És vevői szemmel nagyon érdekes az ártörténete.

 

Tavaly áprilisban hirdették meg, 6,7 millió forintért. Aztán szeptemberben 6,5, idén januárban pedig 6,3 millió forintra vitték le az árát. És most kapaszkodjanak, idén májusban az eredeti ár fölé mentek, így azóta 7 milliót szeretnének kapni érte. Hogy közben mi történhetett, azt nem tudni. Most egyébként 4 százalékkal kínálják drágábban, mint a többi XXI. kerületi lakást átlagban.

3+1 fél szoba, 74 négyzetméter, 7 millióért – ez egész jól hangzik!

Ha szobaszám szerint rendeztük sorba a felugró ajánlatokat, akkor egy IV. kerületi, negyedik emeleti panel tűnt a legjobb ajánlatnak. Akár egy háromgyerekes családnak is megfelelhet, 7 millió forintért. Hogy miért nem ezt a lakást mutattuk be először?

 

Mert kiderült, hogy önkormányzati bérlakásról van szó, és kisebbre cserélnék. Mégsem tudtunk tőle szabadulni, mert szerintünk nagyon jól néz ki. A képek alapján egyetértünk: gyönyörűen felújított. Extrákkal!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik