Pénzügy

Nyugdíjemelés jöhet

Formálódik már a jövő évi költségvetés, és ebből kiderül az is, mennyivel emelkedhet az időskorúak ellátása.

A kabinet költségvetési köriratából szerzett tudomást a Népszabadság többek között arról, hogy jövőre 2,5 százalékos inflációval számolhat a kormány. S mivel a nyugdíjak a törvény szerint a tervezett infláció mértékével emelkednek minden januártól, ilyen mértékű járadéknövekedésre számíthatnak az idősek.

Egyébként a jegybank is hasonló mértékűre becsülte a jövő évi fogyasztói árindex változását. Szóval a 2,5 százaléknak elég jó esélye van.

Átlagos nyugdíjemelések

A jelenlegi (júniusiak a legfrissebb adatok) átlagos öregségi nyugdíj összege 116 041 forint, ebből kiindulva 2910 forintnyi lehet az emelés.

Tavaly 2,4 százalékosra lőtték be az idei inflációt (először még 2,8 százalékról is volt szó), így havi átlagban 2520 forint emelést kaptak az idén a nyugdíjasok. Az éves inflációt az elemzők idénre 0,1 százalék körülire becslik, így ehhez képest nyertek a nyugdíjasok.

Tavalyelőtt ennél is jobban túlbecsülte a kormány a pénzromlást, 5,2 százalékosra. Ez átlagban ötezer forintos emelést jelentett a nyugdíjasoknak. De végül (mivel a rezsicsökkentés közben bejött) éves szinten mindössze 1,7 százalékos lett a mutató. Így 2013-ban a reálnyugdíjak is emelkedtek.

A jövő évi emelés mintegy 100 milliárd forintos kiadást jelenthet majd a nyugdíjkasszának.

Mi várható még?

A Népszabadság információi szerint a közszférában létszámbővítéssel és béremeléssel is számol a kormány, ami mintegy 300 milliárd forintos extra kiadást jelenthet, és felboríthat más terveket – részletekért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik