Pénzügy

Ennyivel nőhet a kétgyermekesek keresete

család (család)
család (család)

A kormány jövőre megemelné a családi adókedvezményt, úgy tudni, a klasszikus modellnél. Megnéztük, kik, mennyit nyernek ezzel.

Kíváncsiak lettünk volna rá, hogy a családi adókedvezmény 2011-es bevezetése óta miért pont most döntött úgy a kormány, hogy jövőre emeli a kétgyermekesek támogatását, de erre a kérdésünkre nem kaptunk választ a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

Ahogy arra sem, mi változott, hogy eddig úgy látták, elég gyerekenként annyi adó- és az idei évtől járulékkedvezmény (legfeljebb 10 ezer forint/gyerek) a kétgyermekeseknek, mint amennyit az egykék szülei kaptak. Jövőre meg már nem.

A költségvetés tervezésekor döntenek 

Azt is pontosítani szerettük volna, hogy a sajtóhírekben megjelentekhez képest (20-25 ezer forint/gyerek) tudják-e már, pontosan mennyi járna a klasszikus családmodellhez támogatásként. A duplázás egyébként évi 55-60 milliárd forintot hagyhat nagyjából 300 ezer szülőnél. 

Annyit írtak csak, hogy a kormány célja egyértelmű: a családok terheinek további csökkentése. S hogy a családi adórendszer további bővítéséről felelős döntést a pénzügyi és gazdasági helyzet átfogó értékelésekor, azaz a költségvetés tervezésekor tud hozni a kormány és a parlament is.

Nőtt a gyermekes családok aránya

Ahogy a statisztikákban utánanéztünk, 2011 óta a családokon belül enyhe változás észlelhető a gyerekszámnál. A gyermektelen családok aránya például 49,9 százalékról 48,4 százalékra csökkent az idei első negyedévre a KSH statisztikája szerint. Az egygyermekesek aránya viszont 24,6 százalékról 25,2 százalékra nőtt. A kétgyermekeseké is emelkedett, 19,2 százalékról 20,1 százalékra. (1990-ben arányuk még 26,6 százalék volt, 2005-ben pedig már csak 23,6 százalék volt.) A három, vagy többgyermekes családok aránya pedig minimálisan ugyan (0,3 százalékkal), de csökkent, 6 százalékra.

Persze bő három év alatt nem lehet nagy csodára számítani, de ezeket vehetjük biztató jeleknek. Lehet, hogy a kormány ráerősítene a klasszikus kétgyermekes családmodellre, illetve igyekezne azt visszahozni? Ezt nem tudtuk meg.

Kik nyerhetnek vele igazán?

Készítettünk egy táblázatot, hogy jobb híján a korábban megszellőztetett két verzió alapján mennyit nyerhetnek a kétgyermekesek. Az derült ki, hogy a jelenleg minimálbért és bérminimumot keresők jövedelme is emelkedhet, hiszen az ő fizetésükből most is vonják a járulékok egy részét.


 

Az is látszik, hogy az egykeresős kétgyermekes szülő sem minimálbérrel sem bérminimummal nem fogja tudni kihasználni a megemelt teljes kedvezményt. Egykeresős modellnél bruttó 150 ezer forintos fizetésnél van az a pont, ahol a maximális kedvezmény kihasználható lesz, ha gyermekenként 25 ezer forintra emelik az adó és járulékkedvezményt – ekkor nullázódhat le ugyanis az szja és az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék is.

Kétkeresős családoknál viszont minimálbér mellett is ki fogják tudni használni mindkét gyerekre az összes adó- és járulékkedvezményt. Vagyis a két szülő nettója együtt további 20 vagy 30 ezer forinttal nőhet, attól függően, melyik verziót vezetik be.

A Jobbik a négygyermekeseknél is emelne

A párt a sajtóból megismert tervezett intézkedést helyesnek, de megkésettnek tartja. Ők már korábban is szorgalmazták ezt.

A Jobbik a demográfiai válság felszámolása érdekében további intézkedéseket is kezdeményez. Így negyedik gyermeknél is emelni kellene szerintük az adókedvezmény gyermekenkénti összegét akár csak szimbolikus mértékben is, a négygyermekes családmodell megbecsülése, népszerűsítése érdekében.

Kiket támogatna még jobban a Jobbik?

A táblázatból az is kiderül, hogy ezzel a javaslattal a Jobbik azoknak a családoknak segítene, akiknek legalább bruttó négyszázezer forint feletti a jövedelmük. Jelenleg ugyanis pont négyszázezer forintnál tudják a maximális adó- és járadékkedvezményt kihasználni a négygyermekes családok. Felette már fizetnek járulékot.

Így ha például a szülőpár mindegyike átlagbért keres (összesen tehát 470 ezer forint a bruttójuk), akkor a jelenlegi rendszerben 23 ezer forintnyi járulékot vonnak tőlük – nekik például kedvezne a jobboldali párt javaslata.

Ennyit spórolhattak a családok eddig

A kormány a családi kedvezmény bevezetésével négy év alatt majd 800 milliárd forintot hagy a családoknál. A családi adórendszer januári bővítésének, vagyis a kiskeresetűek adócsökkentésének köszönhetően a családi adókedvezményt januártól már nemcsak az adóból, hanem a járulékokból is le lehet írni.

A kiskeresetűek adócsökkentése 170 ezer családnál hagyott több pénzt, mint tavaly.  2014. első hét hónapjában 113,9 milliárd Ft maradt, ez 23,4 milliárd forinttal több mint a tavalyi év azonos időszakában. Becsléseik szerint ebben az évben 230 milliárd forinttal több marad a családok zsebében, mint tavaly – írta az NGM megkeresésünkre.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól arról is érdeklődtünk, vajon várható-e, hogy a 2009 óta változatlan családi pótlék összegét emeljék, de erre a kérdésünkre még nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik