Pénzügy

A segély nem csökkenti a nyugdíjat

Sokan félnek attól, mi lesz, ha a nyugdíjhoz közel elveszítik az állásukat. No meg attól is, hogy ha ez történik, akkor esetleg az időskori ellátásuk is kevesebb lehet.

Főleg az 50 pluszosokban erős a félelem, hogy ha elveszítik az állásukat, és aztán nem fognak másikat találni. Pedig nekik még jó pár évet kell elvileg dolgozniuk, amíg nyugdíjba kerülnek.

Sovány vigasz, de mégis az, hogy ha már csak öt évük van hátra eddig, akkor kérhetnek nyugdíj előtti segélyt.

És mi lesz a nyugdíjjal?

Emellett az is felmerülhet, vajon a leendő nyugdíj összegét hogyan érinti, ha valaki a fizetésnél jóval alacsonyabb juttatást kap közvetlenül azelőtt, hogy megállapítanák, mennyi lesz az időskori ellátása.

Ezért járt utána az Adózóna.hu, hogy befolyásolja-e a nyugdíj előtt nem sokkal kapott álláskeresési járadék, illetve segély összege a később nyugellátást.

Ki kaphat nyugdíj előtti álláskeresési segélyt? Aki: 

– álláskereső,
– megváltozott munkaképességű személyek ellátására nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül,
– munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani,
– a kérelem benyújtásának időpontjában a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt éve hiányzik (megállapításhoz szükséges életkor), és
– legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesült, és
– az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát kimerítette, és
– az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően három éven belül betölti a megállapításhoz szükséges életkort, és
– rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel, és
– korhatár előtt ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban nem részesül.

A nyugdíj előtti álláskeresési segély a minimálbér 40 százaléka lehet, azaz jelenleg 40 600 forint. 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján olvasható tájékoztató szerint ha az álláskereső az álláskeresési járadék kimerítése után nem jogosult nyugdíj előtti álláskeresési segélyre, akkor a lakóhely szerinti illetékes települési önkormányzatnál, az ellátások kimerítését követően 12 hónapon belül igényelheti az aktív korúak ellátását. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 százaléka. A legkisebb öregséi nyugdíj összege 2008 óta változatlan, 28 500 forint.

Ezen kívül rendszeres szociális segélyt lehet még igényelni. 

Csak akkor számítják be, ha emel

A lap által megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a hatályos nyugdíj-biztosítási jogszabály szerint az álláskeresési járadék, segély összege csak akkor számít bele a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkeresetbe, ha azt pozitív irányba befolyásolja. Ha tehát a járadék, vagy a segély csökkentené a nyugdíj összegét, akkor nem veszik figyelembe.

Ezt pedig a gyakorlatban úgy döntik el, hogy kettős számítást végeznek. Megnézik, mennyi lenne a nyugdíj összege, ha figyelembe vennék az álláskeresési járadékot, és segélyt, és úgy is, ha nem. És amelyik a kedvezőbb, azt veszik figyelembe.

A cikk kitért arra is, hogy lehet-e dolgozni, és ha igen, hogyan, a járadék, vagy segély folyósítása közben. Ha kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik