Pénzügy

Nyakunkon a karácsony

Nem bolondultunk meg, hogy így alig túl az iskolakezdésen már a szeretet ünnepét emlegetjük. Csak nyitott szemmel jártunk a boltban.

Egyik kollégánk szeptember 3-án egy Aldiban vásárolt éppen, amikor néhány karácsonyi édesség mellett felfigyelt egy papírlapra. Le is fotózta rögtön, íme:

Fotó: Hír24

Karácsonyi blokk, rögtön az iskolakezdés után? De miért ilyen hamar? És ez valóban azt jelentené, hogy már elkezdik kitenni az ünnepi kínálatot?

Eladóként rémes lehet

Eszembe jutott erről, amikor régen egy áruházban dolgoztam: valamikor novemberben betették a zenelejátszóba a Csendes éjt és társait, aztán az ünnepek végéig ki sem vették. Reggeltől estig az szólt. Szóval mire szentestére került a sor, legszívesebben kiszaladtam volna a világból, nemhogy még otthon is karácsonyi dalt hallgassak.

Vevőként persze egy kicsit másképp éljük meg, hogy az üzletek karácsonyi hangulatra váltanak. De hogy már szeptemberben elkezdődjön, azt nagyon meglepőnek találtuk. Akárcsak az áruházláncok, akik válaszoltak megkeresésünkre.

Tavaly pl.

Korábban kikerülnek a szezontermékek

Megtudtuk a CBA-kban november legelején jelennek meg általában az év végi ünnephez köthető első szezontermékek, melyekből szinte napról napra egyre több kerül ki a polcokra.

A cég kommunikációs igazgatója szerint az valóban megfigyelhető, hogy az említett áruk manapság már korábban kikerülnek a polcokra, mint mondjuk 10-15 évvel ezelőtt.

A tervezést már elkezdték

A Pennytől nagyon szűkszavú és távolságtartó válasz érkezett. Annyit közöltek csak, hogy a társaság anyavállalatának belső szabályai alapján az üzleti folyamatokkal kapcsolatosan nem adhatnak konkrét információt.

És még hozzátették, hogy ebben az évben is időben megkezdték a karácsonyi előkészületek tervezését.

Még nem készülődnek

A Lidlnél a karácsonyi készülődés még nem indult el. Az áruházláncnál sem árulták el, mikorra várható ez, de náluk az időzítést jellemzően a korábbi évek tapasztalatai határozzák meg.

Folyamatosan figyelik a fogyasztói trendeket is, mert ez is nagy hatással van arra, hogy mikor kezdődik üzleteikben a karácsony – írták megkeresésünkre.

Bevált program szerint

Az Auchan volt a legkészségesebb érdeklődésünkre. Náluk már évek óta ugyanolyan menetrend szerint megy a karácsonyi felkészülés. A november elsejei pár nap még a halottak napjáról szól (gyertyák, mécsesek), így 4-éig soha nem kezdődik el az üzletekben a karácsonyozás. Az egyetlen kivétel a játékosztály, melyet már október végén kibővítenek, és ahova már ekkor kikerül a karácsonyi kínálat egy része.

A karácsonyi katalógus is október végén, november elején jelenik meg, ebben is a játékok szerepelnek. A díszítés és a dekoráció pedig november közepe táján változik meg, és ekkor játsszák le az áruházi rádiókban az első karácsonyi dalokat is.

Mint Gál Judit kommunikációs vezető elmondta, a zenében is a fokozatos ráhangolódásra törekednek: eleinte csak egy-egy az ünnephez köthető dallamot játszanak le. Aztán ahogy közeleg a szeretet ünnepe, úgy egyre gyakoribbak lesznek a karácsonyi dalok.

Hiába nyomoztunk

A szerkesztőség egyébként árgus szemekkel járta a boltokat mostanában, de (szerencsére) máshol nem fedeztük fel karácsonyi készülődés jeleit.

Az Aldi többszöri kérésre, több napja nem válaszolt megkeresésünkre. Így aztán nem sikerült megtudnunk tőlük, hogy a karácsonyi blokk, és a puszedlik mögött mi rejlik valójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik