Pénzügy

Levélszemétként végezheti a bankkártyánk

A bankok újabban már a feladót sem írják rá arra a levélre, amiben az új plasztikot küldik ki az ügyfeleknek.

Ha valakinek lejárt a bankkártyája, és az újat még nem kapta meg, sok mindenre gyanakodhat, pl. arra, hogy a bank hibázott. Pedig lehet, hogy egyszerűen ő dobta ki a többnyire feladó nélkül érkező levelet – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.

Az ilyen levél ugyanis pont úgy néz ki, mint a kéretlen, szemétbe való küldemények, amit lehet, hogy felbontás nélkül kidobunk.

Így egyszerűbb

Korábban még ajánlottként jöttek a bankkártyáink, vagyis csak nekünk adta oda a postás. A banki indoklás szerint azért jobb a biztosítás nélküli küldemény, mert egyszerűbb az ügyfélnek. Így ha nincs otthon, akkor is be tudják dobni a levelet a postaládájába, és nem kell külön bemennie a postára, mint az ajánlott levélért.

Ennyire veszélyes

Egyébként pedig úgysincs élesítve a kártya. No de mi a helyzet, ha valaki lenyúlja a levelünket, amiben a kártyánk lapul? Elvileg tudnia kell a PIN-kódunkat ahhoz, hogy pénzt tudjon elszedni tőlünk. Persze ha mondjuk az 1234-et adtuk meg, akkor nem vagyunk túl nagy biztonságban. És ha felbontja a levelet, és leírja a kártya adatait, akkor online vásárlásokkal is megcsapolhatja a számlánk. Hogy hogyan? Ha kíváncsi, kattintson!

A portál utánajárása szerint szerencsére viszonylag ritka, hogy visszaélés fordulna elő a biztosítás nélkül kipostázott bankkártyáknál. De azért nem is ismeretlen a jelenség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik