Pénzügy

Női nyugdíj: a Kúria kimondta a végső szót

Egy perben az volt a kérdés, hogy a nők kedvezményes nyugdíjánál beleszámít-e a szolgálati időbe a fizetés nélküli szabadság. A munkaügyi bíróság igenlő választ adott, de az alperes fellebbezett.

A nők 40 éves kedvezményes nyugdíjidejébe szerette volna beszámíttatni egy nyugdíj előtt álló asszony azt az időszakot, amíg ösztöndíjasként felsőfokú tanulmányokat folytatott, és ez alatt fizetés nélküli szabadságon volt. Az ügyben munkaügyi bírósághoz fordult, ahol az a döntés született az Adózóna.hu beszámolója szerint, hogy a kedvezményes nyugdíjra jogosító időbe be kell számítani a fizetés nélküli szabadság idejét.

Ezután a Kúria elé került az ügy, mert az allperes fellebbezett. A legfelsőbb bírói fórum pedig kimondta, hogy mivel az asszony a megjelölt időszakban ténylegesen munkát nem végzett, így a fizetés nélküli szabadság nem számít bele a kedvezményes nyugdíj-megállapításnál figyelembe vehető időkbe. Viszont egyébként elismerik a szolgálati időn belül tanulmányi időként.

Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

Nők 40 éves nyugdíjkedvezménye

Az alapszabály

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki: a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, az illető nincs munkaviszonyban, nem tagja szövetkezetnek, nem folytat vállalkozási tevékenységet (kivétel: kiegészítő tevékenység) és más jogviszonyban sem végez olyan munkát, amivel eléri a minimálbér 30 százalékát.

Nyugdíjas nők

Szűkítések

Viszont cserébe a nyugdíjra jogosító szolgálati idők közül kizárólag a munkaviszony vagy a vállalkozási jogviszony számít be. Szabály az is, hogy a kereső tevékenység ideje legalább 32 év kell hogy legyen a 40-ből. Engedmény, hogy akinek súlyosan fogyatékos gyermekre ápolási díjat állapítottak meg, annak csak 30 kereső éve kell hogy legyen. S akinek legalább 5 gyereke van, az egy évvel, minden további gyermeknél pedig további egy évvel faraghat ebből az időből (maximum 7 évet).

A keresőnek nem minősülő tevékenységek közül pedig csak a tgyás, a gyed, gyes, gyet, illetve a súlyosan fogyatékos gyermekre járó ápolási idő számít be. Viszont a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátás időtartamát és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot nem veszik figyelembe.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik