Pénzügy

Gyengülhet a forint – elemzők 320 feletti eurót várnak

Bár rövid távon nem várható jelentős elmozdulás a 315 forintos euróhoz képest, egyéves időtávon belül további forintgyengülésre számítanak a hazai alapkezelők.

A Portfolio írta meg, hogy a hazai alapkezelők hosszabb távon 2-5 százalék közötti további forintgyengülésre számítanak. A profik egyéves időtávon 321-331 euró-forint kurzust várnak a mostani 315-ös szinthez képest. A megkérdezett 13 hazai szakember közül ezúttal senki nem számolt 5 százalék feletti forintgyengüléssel (331 feletti euróval), és senki nem számít 2 százaléknál nagyobb forinterősödésre.

Az elemzők szerint ugyanakkor rövid távon – az elkövetkezendő három hónapban – nem várható jelentős elmozdulás. A konszenzus szerint 2 százalékos mozgásra lehet számítani az euró-forint augusztus végi 314,9-es referenciaszintjéhez képest.

Emlékeztetőül: az euró-forint kurzus a 314-es szint közelében kezdte az augusztust, és bár az orosz-ukrán konfliktus, az egyre erősebb amerikai gazdaság, illetve az EKB lazító programja is szolgált izgalmakkal, az egész hónap során viszonylag szűk sávban maradtak a jegyzések, melyek végül 315 közelében fejezték be az augusztust – írta a lap.

Matolcsy kezét dörzsöli…

… hisz az MNB az árfolyam-különbözetből tett szert nyereségre, melyet éppen nem fizetett be a költségvetésbe, hanem kastélyt, irodaházat és oktatási intézményeket vett rajtuk. A forint minél nagyobb gyengülése csak növeli az MNB „profitját” (ami abból keletkezik, hogy az olcsóbban vett eurót eladják drágábban, amikor gyenge a forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik