Pénzügy

Ez vár ránk, ha kivonul a bankunk

Egyre-másra hallunk olyat, hogy ez, vagy az a bank elhagyja Magyarországot, mert elege van. Ügyfélként ettől azért mindig kicsit összerándul az ember gyomra.

MNB májusban:

Legutóbb pár napja reppent fel a hír, hogy a Raiffeisen kivonulhat Magyarországról. Azért merült fel bennük ez az opció, mert 6-700 millió eurós veszteséget könyvelhettek el az elmúlt években.Persze a kivonulás még nem fix, de nem is kizárt.

De mi lesz az ügyfelekkel?

Egyik olvasónk, akinek hitele van a banknál, kérdezte a hír kapcsán, hogy mit is jelent ez majd neki. Mi lesz akkor a hitelével? És mi lesz a többiek betétjével? Van-e bármi félnivalójuk az ügyfeleknek?

Mi úgy gondoltuk, nincs, hiszen aki megveszi a bankhálózatot, az átveszi az ügyleteket is, a betéteket, a hiteleket stb. És feltételeztük, hogy az ügyfél felé ilyen esetben is a meglévő szerződések szerint kell helytállnia a bankot megvásárló és tovább üzemeltető pénzintézetnek. De a biztonság kedvéért megkérdeztük a bankfelügyeletet erről.

Varga Mihály júliusban

Szigorú szabályok szerint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője azt válaszolta, hogy a kérdésünkben említett banki “kivonulás” Magyarországon a jogszabályok szerint csak úgy történhetne, ha az érintett társaságban befolyásoló részesedést szerezne (minősített befolyás) egy másik piaci szereplő vagy állomány-átruházásra kerülne sor.

Binder István azt is hozzátette, hogy mindkét típusú lépéshez, értékesítési formához az MNB engedélyére volna szükség, amelynek teljesítéséhez szigorú követelményeknek kell megfelelni.

Megnyugtatott tovább, hogy a hatályban lévő szerződések teljesítéséért a minősített befolyást szerző/állományt átvevő társaságnak is helyt kell állnia. Így egy banknál az esetleges tulajdonosváltás a betéteseknél vagy hitellel rendelkezőknél nem jelent semmilyen fennakadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik