Pénzügy

Ha elszakad Skócia, a fontnak is búcsút mondhat

A brit miniszterelnök szerint fejest ugranának a nagy ismeretlenbe az Egyesült Királyságtól leválással.

Három hét múlva függetlenségi népszavazást tartanak Skóciában, ennek kapcsán szólalt fel David Cameron brit kormányfő Glasgowban egy üzleti rendezvényen. „Mindenki tudja, hogy válás esetén általában nem marad közös a bankszámla és a hitelkártya” – mondta.

A függetlenséget pártolók és a brit unió fenntartásának hívei közt arról zajlik a legnagyobb vita, hogy az elszakadás után használhatná-e Skócia továbbra is a fontot. Alex Salmond skót kormányfő szerint meg lehet egyezni a fontunió fenntartásáról a függetlenség esetén is, mert ez Skócia és az Egyesült Királyság közös érdeke lenne. De Skócia megállapodás nélkül is megtarthatná a fontot, mert az nem Anglia fontja, hanem Skóciáé is – tette hozzá.

David Cameron szerint viszont Skócia egyértelmű választás előtt áll – ha a brit unió része marad, akkor megtarthatja az egységes valutát és vele együtt a brit jegybank garanciáit. Ez azzal az előnnyel is járna, hogy a kockázatok egy hatvanmilliós országon belül oszlanának meg és nem egy ötmilliós országban. Ha viszont elszakadnak a skótok, akkor nem lesznek olyan unió részei, mely baj esetén kisegítené bankjaikat, így a betétesek megtakarításai is veszélybe kerülnének – mondta a miniszterelnök.

Cameron elítélte a skót kormányfő többször hangoztatott álláspontját, ami szerint ha Skócia nem használhatja tovább a fontot, akkor nem vállalja át az Egyesült Királyság államadósságának ráeső részét. Szerinte ha egy ország nem teljesíti kötelezettségét, arra sem számíthat, hogy a befektetők megveszik az ezután kibocsátandó kötvényeit.

Szerdán a nagyvállalatok is nyílt levélben álltak ki amellett, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon, mert gazdasága ezer szálon köti a britekhez, az elszakadás pedig rengeteg bizonytalanságot szülne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik