Pénzügy

Óriási változás a kilakoltatásoknál

Úgy tűnik, a bankok taktikát változtattak, már inkább egyezkednek az adósokkal, minthogy az utcára rakják őket.

Az Azénpénzem.hu figyelt fel rá, hogy az idén mintha alapvetően megváltozott volna a bankok hozzáállása a kényszer-értékesítéshez. Mindez onnan látszik, hogy jóval kevésbé használják ki a kilakoltatási kvóta adta lehetőségeket.

Jóval kevesebb a kényszer-értékesítés

Az MNB statisztikáit átnézve azt találta ugyanis a lap, hogy míg korábban a kényszer-értékesítési kvóta kihasználtsága 73-84 százalék körül mozgott, addig az idén júliustól mindössze 45 százalék volt.

Az MNB szerint ez annak tudható be, hogy a bankok egyre inkább törekednek a megállapodásra az ügyfelekkel. Mert ez mindkét félnek jobb megoldás lehet, mint a kilakoltatás. A kényszer-értékesítés ugyanis a banknak sem túl sokat hoz a konyhára, az ügyfél pedig lehetetlen helyzetbe kerül. Ha viszont fenn tudják tartani a hitelt, akkor a törlesztéssel a bank többet kap, az adós pedig nem lesz földönfutó.

A portál követeléskezelőket is megkérdezett a témáról, akik szerint nem az lehet a háttérben, amit az MNB jelzett. Hanem inkább az, hogy a még meglévő nemfizető adósoknál már nemigen vannak piacképes ingatlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik