Pénzügy

Szeptembertől csak online pénztárgépet lehet használni

Egymilliós bírsággal és tizenkét napos bezárással játszik az, aki nem áll át – figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kezdeti nehézségek után a vállalkozók már azonnal online pénztárgéphez juthatnak, 136 engedélyezett típusból lehet válogatni, a gyártóknak és forgalmazóknak több ezres készletük van. Eddig több mint 160 ezer gépet kötöttek össze a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerével.

A minisztérium szerint több vállalkozás tudatosan késleltette az átállást, húzták az időt a gépek átvételével, visszautasították a megrendelt gépek átvételét. Ezért tűztek ki véghatáridőt az átállásra – elmondásuk szerint a kormány a jogkövető, online kasszát rég használó vállalkozások, valamint a nagyobb adóbevételek érdekében döntött így.

Az NGM közleménye szerint az áfacsalás leginkább a kiskereskedelmi szektort érintette, itt az első félévben a korábbi évekhez képest kiugróan nagyobb áfát vallottak be. A teljes kereskedelmi szektor 13,5 százalékkal – 106 milliárd forinttal – több adót fizetett be idén a 2013-as év hasonló időszakához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik