Pénzügy

Az igazi gazdagsághoz háború is kellett

A Rothschildok nagyjából egyetlen éjszaka alatt lettek igazán gazdagok. Hogy a vagyont családon belül tartsák, a lányok nem választhattak idegent férjül.

A Rothschild-család amennyire tudjuk, a nemzetközi pénzügy úttörője volt. A házasságkötések, a kapcsolataik, a technika fejlődése és a háborúk és persze a saját ötleteik is hozzájárultak ahhoz, hogy nagyon gazdagok lettek – derül ki a Business Insider a kezdeti időket felidéző összeállításából. 

Az első bankár a családban

Mayer Amschel Rothschild volt a család első olyan tagja, aki bankot nyitott. A Forbes gazdasági hírportál szerint ő volt minden idők hetedik legbefolyásosabb üzletembere a világon, és egyben a modern bankügylet alapítója. Leegyszerűsítve a dolgot, Mayer hajlandó volt pénzt áldozni arra, hogy pénzt csináljon.

Azonban ez nem ilyen egyszerű. A család történetében vannak nyugtalanító elemek. Például ahogy Mayer felhalmozta a pénzt azt az elvet sugallta, hogy: tartsd a barátaid közel… a családodat pedig még közelebb.

De hogy lehet az, hogy az egyszerű német utcai kereskedőcsalád egyetlen éjszaka leforgása alatt a modern kapitalizmus elősegítőjévé, óriási politikai hatalom birtokosává, és ahogy Niall Ferguson történész írta “A Rothschild ház” c. könyvében, a történelem leggazdagabb családjává lettek?

Szerényen kezdték

Mayer Amschel Rothschild a család vagyonának megalapozója 1744-ben született, Frankfurtban. A család boltja fölött lakott körülbelül 30 rokonával egyetemben, zsúfolt körülmények között. Édesapja, Amschel Moses pénzváltóként és selyemruha-kereskedőként dolgozott. Ügyfelei között tudta a Hesse-i William herceget is, ennek ellenérenem volt gazdag ember.

A fiú, Mayer otthagyta a frankfurti rabbi iskolát és inkább amibe már gyerekként belekóstolt, arra felé vette az irányt. Vagyis kereskedői képességei csiszolására koncentrált. Wolf Jakob Oppenheimer vállalatánál dolgozott gyakornokként, aki királyok hitelezője és nemzetközi kereskedő volt, és főleg veretlen arannyal kereskedett.

A házasság is segítette a vagyonosodást

Mayernek is sikerült William herceg kegyeibe férkőznie, és ezáltal tartós keresletre tett szert az általa forgalmazott ritka érmékre. Ezek eladása alapozta meg a család vagyonát. 1769-ben Mayer a törvényszék ügynöke lett, ami számos pénzcsináló lehetőséget nyitott meg számára.

A házasság szintén hozzáadott Mayer vagyonához, és ez olyasvalami volt, amit sosem felejtett el. 1770-ben vette el Gutle Schnappert feleségül, amellyel bőkezű hozományhoz jutott a nő apjától aki szintén a törvényszéken dolgozott. 5 fiuk és 5 lányuk született.

Antik kereskedésről bankügyletre váltott

Niall Ferguso ezt úgy írja le, mint Mayer antikvitás árusi munkájának természetes kiterjesztését. Vagyis hogy időnként hitelezett az ügyfeleinek. Leadózott vagyona így 4 ezer guldenről 60 ezer guldenre robbant mindössze egy év alatt (1795-1796).

A francia forradalom alatt az ausztriai sereg ellátásából profitált, brit érmékkel. De megérezte a lehetőséget az iparosodásban is, és az angol textíliák nagy importálója lett. Üzleteivel Anglia-szerte, majd máshol a világban is terjeszkedett.

A részletekre nemigen ügyelt

Egyvalami azonban nem volt Mayer erős oldala: a szervezés, az adminisztráció, a logisztika. Amit néha a család vagyona bánt. Egy fiatalabb alkalmazottja, Hirsh Liebermann például 30 ezer guldent szedett el 3 év leforgása alatt tőlük, hála Mayer “fájdalmasan primitív” könyvelésének. Mayernél az is gyakran előfordult, hogy elfelejtette elzárni a pénzeszsákokat.

Rothschild-fiúk – az öt nyíl

A Rothschild-család címerében többek között egy ököl látható amely öt nyilat markol. Ez Mayer fiaira utal. A 19. század fordulóján elküldte őket, hogy bankokat alapítsanak Frankfurtban, Nápolyban, Bécsben, Londonban és Párizsban. Az “öt nyíl” szimbólum megjelenése az egységben rejlő erőt szimbolizálja és a Rothschild globális bankdinasztia kezdetét jelzi.

Rothschild-lányok – nem örökölhettek

Mayer aggódott, hogy a család vagyona szétforgácsolódhat, ha az eladósorba kerülő lányok kívülállóhoz mennek feleségül. Hogy ezt megakadályozza, megtiltotta, hogy a nőnemű leszármazottak direkt vagyont örököljenek és belházasságot írt elő számukra. A lányunokái közül például négyen a fiú unokáihoz mentek feleségül (unokatestvérekként), míg az egyiküket egy nagybácsi vette feleségül.

7 dolog

James és Nathan vitte a legtöbbre

Az öt fiú által alapított bankok közül a francia fővárosban lévő lett a legsikeresebb. Ami nem véletlen, hiszen James Rothschild közeli jó kapcsolatba került Fülöp Lajos királlyal. A legsikeresebb fiú azonban Nathan volt, aki kezdőtőkéjét XI. William hercegtől kapta. Ez úgy történt, hogy Napóleon hódítása után a herceg elhagyta a németországi Denmark városát, és Angliába menekült. De csak miután Mayer Rothschildra bízta vagyonának jelentős részét. Mayer a fiának, Nathannek adta a pénzt Angliában, aki azt visszaszolgáltatta a közben átszökött Williamnek. Ezzel pedig elérte, hogy a herceg a későbbiekben támogassa az üzleteit. Okos befektetéseivel pedig jelentősen megnövelte a család vagyonát.

Nathan egyébként hasonlóan szétszórt volt, mint az apja, nem ügyelt a gyakorlatias részletekre.

Házasság és háború repítette a csúcsra

Nathan pénzért házasodott, 1806-ban vette el Hanna Cohent, egyik üzleti partnere, egy kiemelkedő gyémántkereskedő lányát. A házasság kiszélesítette üzleti kapcsolatait és profitját, majd 1811-ben megnyitotta az N M Rothschild & Sons-t. Aztán előállt azzal a zseniális ötlettel (amit később is alkalmaztak), hogy háborús időkben a kormányoknak kölcsönözzön, azzal a kikötéssel, hogy a győztes fizeti vissza a vesztes adósságát is.

Nathan óriási nyeresége vagy vesztesége a Waterloo-i csata kimenetelén múlott. Egy városi legenda szerint ő volt az első aki megtudta, hogy Wellington győzött. Állítólag kőarccal hallgatta a hihetetlen hírt és azonnal elkezdte eladni a részvényeit, hogy elhitesse másokkal, Britannia vesztett. Aztán pedig, amikor a részvények ára leesett, ügynökei segítségével gyorsan felvásárolt mindent, amit csak tudott.

Ez óriási pénznyerő nap volt a család számára, s innentől kezdve drasztikusan nőtt vagyonuk. Az 1818-as 500 ezer fontról például 10 év alatt több mint nyolcszorosára, 4,3 millió fontra. A Rothschild-család uralta a nemzetközi pénzügyi piacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik