Pénzügy

Újabb felesleges adminisztráció jön

Ősszel mindenkinek kötelessége lesz a számlázó programját bejelenteni a NAV-nál, aki ilyet használ, és a jövőben is használni szeretné. Hogy ennek mi értelme, az jó kérdés.

Új szabály, hogy aki számlázó programot használ, és 2014. október 1. után is szeretné használni, annak ezt az igényét 2014. november 15-ig be kell jelentenie a NAV-hoz. A számlázó programok bejelentésére szolgáló nyomtatvány 2014. október 1-jétől lesz elérhető.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a számlázó program:

– nevét;
– azonosítóját;
– fejlesztőjének nevét – és ha van – adószámát;
– értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának nevét, adószámát;
– beszerzésének, használata megkezdésének vagy – saját fejlesztésű program használata esetén – a rendeltetésszerű használatbavétel időpontját.

2014. október 1. előtt beszerzett és október 1-jén még használatban lévő számlázó programok, illetve a használatba vett saját fejlesztésű programok adatait is 2014. november 15-ig kell bejelenteni a NAV erre vonatkozó nyomtatványán.

2014. október 1. után használatba vett számlázó programok esetén a bejelentési határidő a számlázó program használatának megkezdésétől számított 30. nap.

Be kell még jelenteni a használatból kivont számlázó program fentebb felsorolt adatait és a használatból kivonás időpontját is. A bejelentést a 2014. október 1. és 2014. október 15. közötti kivonások esetén 2014. november 15-ig, ezt követően pedig a program használatból kivonását követő 30 napon belül kell megtenni.

A számlázó programok bejelentésére szolgáló nyomtatvány 2014. október 1-jétől lesz elérhető.

Számlafrász

De mi értelme van?

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint nem sok. Ruszin Zsolt alelnök azt írta megkeresésünkre, hogy már az NGM által közzétett számlázással kapcsolatos rendelettervezet ismeretében jelezte aggályait. Meg azt is, hogy szerinte nincs társadalmi hasznossága annak, ha a szoftvert bejelenti az adózó. Mint megjegyezte, nem is gondolta volna, hogy a kritikák ellenére a minisztérium mégis a bevezetés mellett dönt.

4 éve még…

A szoftverbejelentés kötelezettsége egyébként az adószakértő szerint több szempontból is aggályos:
Egyrészt, mert ütközik az EU-irányelvvel, hiszen a tömbös számlázás nem igényli a bejelentést, míg elektronikus számla kizárólag szoftverrel bocsátható ki és arra pedig lenne bejelentés. Ezt így bevezetni ezért szerinte tilos. Aztán pedig a pluszadminisztrációnak nincs mérhető adózási előnye (az intézkedéstől nem növekszik az adóbevétel, nincs fehéredés). És a rendelet túllép a törvényi felhatalmazáson – állította Ruszin.

A “Mi értelme van?” kérdéssel kerestük a NAV-ot is, akik nem tudták megmondani, mikorra tudnak választ küldeni, türelmünket kérték. Az NGM viszont ma délelőttre ígért visszajelzést, de az cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik