Pénzügy

Trükkösen csalnak el milliárdokat a pénzváltók

Még a legális pénzváltók is ki tudják játszani a törvényt. Így lehet, hogy a kis árrés nem feltétlenül jelenti azt, hogy átverik az ügyfelet.

A nyár végi üdülések és a forintgyengülés miatt is megélénkült a valutaváltók forgalma. A hazai valuta gyengülése miatt háromszor annyian váltják forintra a valutájukat, mint korábban – mondta a Pénzcentrum.hu-nak a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke.

Kósa Zoltán szerint a valutát vásárlók száma pedig mintegy 10 százalékkal nőtt – ők lehetnek azok, akik még rosszabb árfolyamra számítanak.

Nem biztos, hogy átverés a kis árrés

A lap annak járt utána, vajon mitől lehet, hogy elég sok pénzváltónál minimális, alig egyforintnyi a vételi és az eladási ár közötti különbség. Akkor, amikor a bankoknál ez 20-25 forint is lehet. Arra keresték a választ, hogy vajon ahol ennyire kicsi az árrés, ott átverik-e a vevőt, (például úgy, hogy kevesebb pénzt adnak neki).

Kiderült, nem valószínű, hogy erről lenne szó. De svindli azért van. A pénzváltók ugyanis elég szabadon értelmezik a tranzakciós illeték rájuk eső részét. A 0,3 százalékos sarcot fizetőeszköz eladása után kellene megfizetniük. Csakhogy ők a forintra váltást „vételként” tartják számon (pedig ilyenkor valójában forintot adnak el). Így csak a tranzakciók mintegy 20 százaléka után fizetnek illetéket. Ha egyáltalán fizetnek.

Kósa azt is megemlítette, hogy ezzel becslések szerint akár évi 5 milliárd forintos költségvetési csalást követhetnek el. Viszont az ügyfeleket feltehetőleg nem károsítják meg.

De vannak más trükkök is, amelyek szintén hozzájárulhatnak az alacsony árréshez – ha kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik