Pénzügy

Nem finanszíroz új oroszországi projekteket az EBRD

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank legnagyobb hitelfelvevői voltak az oroszok, de felfüggesztik az oroszországi beruházások finanszírozását – nyilatkozta a bank újonnan kinevezett pénzügyi vezérigazgatója, Simor András volt MNB-elnök.

Simor az Alapblog.hu-nak adott interjút, melyben elmondta, hogy az Európai Tanács felkérte az EBRD EU-tagországok által delegált igazgatóit, hogy egyeztessenek a bank oroszországi hitelezési tevékenységéről. Ennek eredményeként, az igazgatóság túlnyomó többségének támogatásával egyelőre nem terjesztenek elő jóváhagyásra új oroszországi projekteket.

Ezzel szemben az ukrajnai projektek prioritást élveznek, az ország piaci nyitását és demokratizálódását támogatva. A bonyolult belpolitikai helyzetre való tekintettel azonban a kelleténél kevesebb izgalmasnak ígérkező projektet találnak itt.

Az oroszok hitelfelvétele az EBRD teljes portfóliójának csaknem negyedét teszi ki, mindeddig ők számítottak a legnagyobb hitelfelvevőnek. De nagy összegeket fektettek be Törökországban, Romániában, Lengyelországban, Ukrajnában és Szerbiában is.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank feladata, hogy segítse a demokratikus piacgazdaságok fejlődését, miközben részvényesei számára nyereséget is termel. A bank részvényese 64 állam és két nemzetközi intézmény. Ők eddig még nem vettek ki pénzt az EBRD által megtermelt haszonból, az osztalék a bank saját tőkéjét erősíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik