Pénzügy

Offshore-tulajdon Seszták cégének telephelye?

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter autós cégének telephelye áttételesen offshore résztulajdonú – derítette ki a Népszabadság.

Az 1680 négyzetméteres, autószalon-udvar besorolású telek tulajdonosa a Várda-Mobil Kft. Az 1997-ben ukránok alapította, azóta sok kézen átment céget 2004-ben a miniszterhez köthető Fabó György irányítása alatt álló, offshore-gyanús hátterű, jelenleg Irisz Médiának hívott Ramiris Rubin szerezte meg. Tőle 2007-ben Seszták cége, a Ramiris Autó vette meg a Várda-Mobil többségét. A kisebbség a szintén offshore-gyanús, ismeretlen hátterű washingtoni Stonehillé lett – írja a Népszabadság.

2009-ben a Stonehill átadta a kisebbséget a ciprusi Minotaxnak, a többség maradt Sesztáknál. A Minotaxról három hete a lap kérdésére a tárca azt a választ adta, hogy a miniszter szerint a Minotax nem offshore-jellegű. Ám a Népszabadság kutatásai ezt megcáfolták: a Minotaxot saját cégkivonata is offshore-nak nevezi, és arról számol be, hogy a cég az ismeretlen Seychelle-szigeteki Goran Ltd. tulajdonában áll. Seszták autós cégének telephelye mögött tehát jórészt saját maga, kisebbrészt viszont egy átláthatatlan hátterű offshore társaság áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik