Pénzügy

Szegényedik a magyar

Mégpedig azért, mert nem vagyunk túl ügyesek abban, hogyan gyarapítsuk a jövedelmünket.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáit böngészte át az Azénpénzem.hu, hogy megtudja, valóban nőtt-e az utóbbi években a magyar lakosság rendelkezésre álló jövedelme.

Már nem csak a fogyasztásra költöttünk

Első ránézésre az derül ki, hogy igen. Az MNB becslése szerint ugyanis az utóbbi 4 évben mintegy 1800 milliárd forintos (13 százalékos) növekedés lehetett a jövedelmeknél. Amiből átlag 20 százalékot vagyonfelhalmozásra (befektetésre vagy hiteltörlesztésre) fordítottunk. Ez jó hír ahhoz képest, hogy korábban szinte mindent feléltünk.

És a hitelfelvételnél?

Sokat vesztünk a befektetéseinken

Csakhogy kutatásuk alapján az is kiderül egy friss MNB-s statisztikából, hogy nem vagyunk túl sikeres befektetők. Ezt jól jelzi, hogy 4 év alatt több mint 45 milliárd forinttal csökkent a lakossági részvényvagyon az elértéktelenedés miatt. Na és a devizabetéteknél sem túl ügyesen választjuk ki, mikor érdemes a pénzt betenni és mikor kivenni. Ezt jelzi legalábbis, hogy ennél a befektetési formánál is több tízmilliárdos veszteséget hozunk össze időről időre.

A kifejezetten jó hozamot ígérő állampapíroknál viszont jelentős élénkülés látszik. Csakhogy mint a portál felhívta rá a figyelmet, valószínűleg némi turpisság lehet a statisztika mögött. Szerintük ugyanis több jel is mutat arra, hogy valójában nem a lakosság, hanem a bankok vásárolhattak be jobban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik