Pénzügy

Iskolakezdés – fizettesse a főnökével

Családja válogatja, ki mennyit szán az iskolakezdésre, de az biztos, hogy kiadással jár. A munkáltató azonban besegíthet a költségekbe, nem is kevéssel.

Kinek jár ingyen a tankönyv?

Idén már nemcsak az első, hanem a második osztályosoknak is ingyentankönyv jár. És ugyanígy díjfizetés nélkül kapják a könyveket a rászorulók is (a tartósan betegek, a fogyatékkal élők, a legalább háromgyerekes családban élők, a nagykorú, saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosultak és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők).

Nemcsak a naptárra pillantva észlelhetjük, hogy közeledik a tanévkezdés, hanem a postaládákban kapott áruházi ajánlatokból is, amelyekben már megjelennek a füzetek, ceruzák, iskolatáskák akciói. No meg persze az üzletekben is rástartolnak már ilyenkor a nebulókra és a szülőkre. És akinek fizetnie kell a tankönyvért, az is megkapta már a csekket – a határidő augusztus 15.

Szóval van, akinek ilyenkor görcsbe rándul a gyomra. Aki viszont szerencsésebb, annak legfeljebb csak arra kell várnia, mikor kapja meg a cégétől az iskolakezdési támogatást. Íme, mit kell tudni róla.

Így járhat az iskolakezdési támogatás

Mindkét szülő kaphat, mindegyik gyerekére, akkor is, ha ugyanannál a cégnél dolgoznak. Az iskolakezdési támogatás annak jár, aki családi pótlékra jogosult a saját háztartásában nevelt, közoktatásban részt vevő tanuló után.

A béren kívüli juttatást leghamarabb július elsején lehetett kiadni, és innentől december 31-éig lehet élni a lehetőséggel. Az összege a mindenkori minimálbér 30 százalékáig (30 450 forintig) kedvezményes adózású (béren kívüli juttatásként 35,7 százalék a közterhe). Ha mindkét szülő kap támogatást, akkor tehát gyermekenként 60 900 forintot költhetnek az iskolakezdésre, a gyerekek ruházatára, tanszereire, tankönyveire. Ami óriási segítség lehet.

Ők kaphatnak iskolakezdési támogatást:

– a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő,

– a szülővel együtt élő házastárs,

– az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van,

– a nevelőszülő,

– a hivatásos nevelőszülő,

– a gyám,

– az a személy, akihez a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték.

Arról, hogy a munkavállaló megfelel a feltételeknek, nyilatkoznia kell.

A tankönyveket a Kello-infopontokon, és a kijelölt postákon lehet az iskolakezdési támogatásra szóló utalvánnyal, vagy kártyával kifizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik