Pénzügy

Jól járhat az állam a rossz bankkal

Az ősszel kezdi meg működését az intézmény, amely kockázatos vállalati hitelektől szabadítja meg a pénzintézeteket.

Még nyereséget is hozhat az államnak a bankok céges hitelportfóliójának a kitisztítása, a profitja alapvetően attól függ, hogy milyen olcsón tudja megvásárolni a tartozásokat, és később mennyit tud behajtani ezekből – írja szombati cikkében a Magyar Nemzet.

Várhatóan szeptemberben vagy októberben kezdi meg működését az úgynevezett rossz bank, amely a kockázatos vállalati hitelektől hivatott megszabadítani a pénzintézeteket – közölte a lappal a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Mivel ez egy állami intézmény, a létrehozása is állami pénzből történik, és a rossz hiteleket is abból veszik majd meg. Az eszközkezelő profitja alapvetően attól függ, hogy milyen olcsón tudja megvásárolni a tartozásokat, és később mennyit tud behajtani ezekből. A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy abban az esetben, ha az adóság értékének körülbelül negyven százalékáért sikerül átvenni az adósságot, az eszközkezelő nyereségesen üzemeltethető.

Az eszközkezelő elsődlegesen kereskedelmi ingatlanhiteleket, illetve a mögöttük álló, már végrehajtott ingatlanokat fog vásárolni. Nem hagyományos értelemben vett pénzintézetről van tehát szó, az lesz a feladata, hogy a bankoktól átvegye azokat a vállalati tartozásokat, amelyeket nem tudnak törleszteni az adósok, azután megpróbálja behajtani a tartozást.

A lap többek között Írországot hozza fel példaként, ahol 2009-ben hoztak létre egy eszközkezelőt a céges hitelek számára, és a társaság azóta is nyereségesen működik, sőt a jelek szerint a vártnál hamarabb futtatja ki a nála lévő portfóliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik