Pénzügy

Kibukott az államtitkár a kenyéráremelés miatt

A Földművelésügyi Minisztériumban nem értik, miért emelnének árat drasztikusan ősztől a pékek.

A kenyér árában csupán 17 százalék a búza aránya, ezért nem érti a minisztérium, miért erre hivatkozva emelnének árat a pékek, ráadásul az uniós agrártermékek elleni orosz embargó árcsökkenést is hozhat – írja a Napi Gazdaság. A lap pénteki cikke szerint Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megdöbbenéssel értesült arról, hogy a pékek ősztől 25-30 százalékkal akarják emelni a kenyér és a péksütemények árát.

Az államtitkár egyebek mellett felhívta a figyelmet arra: a közvetlen anyagköltségek tavaly a kenyérgyártás összköltségének 58 százalékát tették ki. Ezen belül a búza ára az összköltség 17 százalékát adja. Oroszország uniós agrártermékek elleni embargója árcsökkenést hozhat, hiszen a piacra nagy mennyiségű búzafelesleg kerül. Emellett a pékek is nyertesei lesznek a tervezett ipari rezsidíjcsökkenésnek, így kiadásaik csökkenésével számolhatnak.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint az ár korábban jóval magasabb szinten volt – az étkezési búza ára most kilogrammonként 53 forint környékén van, ám volt 70-90 forint is -, a kenyér mégsem került többe.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke közölte: egy hónap alatt húsz százalékkal drágult a kenyérgabona, s – egyebek között a forint gyengülése miatt – többet kell fizetni az alapanyagokért. Emlékeztetett rá: eddig az útdíjat és a minimálbér-emelést sem tudták realizálni átadási áraikban. Komoly problémának nevezte, hogy a megnövekedett költségeket évek óta nem tudják elfogadtatni a multinacionális láncokkal.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a pékségek nagy része a hazai kiskereskedelmi üzletekbe is szállít, nem csak a multiknak, így a kialakult helyzetért nem lehet az utóbbiakat vádolni. A főtitkár elismerve, hogy a pékségek egy részének nehéz a helyzete, nem tartja járható útnak, hogy a nemzetközi gabonapiaci árak pontos, végleges ismerete nélkül bárki előre emelést harangozzon be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik