Pénzügy

Több diák dolgozna nyáron, ha lenne hol

Diákmunka

A Profession.hu legújabb felmérése azt vizsgálta, milyen lehetőségeik voltak és vannak azoknak a munkakeresőknek, akik idén nyáron csak pár hónapra szeretnének elhelyezkedni.

Az eredmények alapján az igény meglepően magas, a szezonmunkákat kínáló munkáltatók azonban még más alternatívákat keresnek az internet helyett. A diákmunkáknál minden egyes meghirdetett pozícióra több mint 1100 keresés jutott eddig. 

Sok fiatal dolgozna

Míg a jelek szerint a szezonmunkák iránt érdeklődők is leginkább online keresgélnek, a munkáltatók egyéb megoldásokat, például a diákszövetkezeteket részesítik előnyben. A Profession.hu adatai szerint a második negyedévben 62 878 alkalommal kerestek az oldalon diákmunkát és összesen 1422 jelentkezés történt.

A számokból jól látható, hogy sok fiatal szeretne dolgozni a nyáron, de egyelőre kevés lehetőséget talál arra, hogy közvetítő cégek nélkül tudjon 2-3 hónapra munkát vállalni.

Ne hagyjuk!

Karrierálmok

A részmunkaidős és időszakos állások leginkább a nyári hónapokban népszerűek, a vállalatok is ilyenkor keresik a legtöbb ideiglenes alkalmazottat. A második negyedévben 17 százalékkal több ilyen jellegű állást hirdettek meg az első negyedévhez képest. A frissen végzett pályakezdőknek is kedvezett a nyár eleje: 24 százalékkal több állást találhattak a rendszerben.

Azoknak, akik külföldi karrierben gondolkodnak, Németország és Franciaország kínálja a legtöbb lehetőséget, de az év első felében kiemelkedően sok dolgozót kerestek óceánjáró luxushajóra. A felmérésekből azonban eddig úgy tűnik, hogy a magyar álláskeresőket nem vonzzák a tengeri kalandok, a legtöbben Németországba, azon belül Münchenbe vagy Berlinbe szeretnének dolgozni menni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik