Pénzügy

Ha jobb nyugdíjat akar, figyeljen!

Lendületben a nyugdíjkasszák, éves szinten 12 százalékos növekedést értek el a Stabilitás Pénztrászövetség tagjai.

Fokozták a tempót a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak a második negyedévben. Június végén 971 milliárd forintos összvagyonnal rendelkeztek, szemben az első negyedév végére elért 925 milliárd forinttal, vagyis három hónap alatt 5 százalékkal növekedett az összvagyon.

Éves összevetésben még jobban látszik az önkéntes pénztárak kiváló teljesítménye: 2013. június végén a stabilitásos önkéntes kasszák összvagyona 866 milliárd forint volt, ehhez képest a 2014. június végi 971 milliárdos vagyon 12 százalékos bővülésnek felel meg. Ez magasan az infláció feletti érték, azaz az összvagyon reálértéken is jelentősen bővült – hangsúlyozta ki a szövetség közleményében Lehoczky László elnök.

Nyugdíjpénz

16 százalék!

Június végén az önkéntes pénztárak egy főre vetített vagyona 888,6 ezer forint volt, ez az egy évvel korábbi 766 ezer forintot 16 százalékkal haladja meg. Negyedéves szinten pedig 5 százalékkal nőtt az egy főre jutó vagyon. „Ez a bővülés azt mutatja, hogy az önkéntes pénztárak sikeresek tudnak lenni a mostani alacsony kamatkörnyezetben is” – emelte ki Lehoczky László.

A 16 százalékos vagyongyarapodás jelentőségét jól jelzi, hogy ez négyszerese a lakossági forintbetétek tavaly júniusi 3,71 százalékos átlagos piaci kamatának, és nyolcszorosa az idén júniusi 1,77 százalékos átlagos lakossági betéti kamatnak. 

Megállt a taglétszám csökkenése is

Az impozáns vagyongyarapodás mellett további kedvező fejlemény, hogy megállt az önkéntes pénztárak taglétszámának csökkenése. Negyedéves összevetésben változatlan maradt a létszám: jelenleg közel 1,1 millió tagja van a szövetséghez tartozó pénztáraknak. A Stabilitás abban bízik, hogy a jövőben emelkedni fog a tagok létszáma, ennek érdekében a pénztárszövetség munkájában még nagyobb hangsúlyt kap az önkéntes pénztárakban rejlő lehetőségek népszerűsítése.

A Stabilitás Pénztárszövetség meggyőződése, hogy az öngondoskodás ideális formája az önkéntes nyugdíjpénztár, mert:

– alacsony a befizetésekből levont költséghányad;
– adókedvezménnyel ösztönzi az állam az egyéni megtakarításokat;
– a munkáltató hozzájárulás és támogatás formájában is kiegészítheti az egyén megtakarításait;
– a megtermelt hozam a tagok részére kamatadó mentességet élvez.

Mindezekhez az előnyökhöz hozzájárul a pénztári konstrukció rugalmassága, amely egyebek mellett azt is jelenti, hogy felfüggeszthetőek a befizetések, 10 év után pedig adómentesen felvehető a hozam, és a megtakarítás időtartama alatt tagi kölcsön formájában átmeneti anyagi segítséget is igényelhetnek a tagok – írják.

Akinek sürgős:

Úgy érzik, a tagok bíznak bennük

A korábbi időszakban és a második negyedévben elért teljesítmény is meggyőző érv az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett. Különösen fontosnak tartanák, hogy a fiatalok, elsősorban a 25-40 évesek, felismerjék a hosszú távú öngondoskodás fontosságát, ezen belül pedig tisztában legyenek az önkéntes nyugdíjpénztárakban rejlő kiváló lehetőségekkel. Lehoczky hozzátette: persze az idősebb korosztály számára is jó alternatívát jelentenek az önkéntes kasszák, számukra elsősorban a nyugdíjazás után nyújtott járadékszolgáltatás lehet az egyik leghasznosabb megoldás.

A már meglévő tagok bíznak az önkéntes pénztárakban, ezt az is mutatja, hogy az egyéni befizetések összege az elmúlt negyedévekhez hasonlóan 2014 második negyedévében is meghaladta a munkáltatói hozzájárulásokat. A tagok közel 12 milliárd forintot fizettek be a pénztárakba, míg a munkáltatóktól 9,2 milliárd forint érkezett a második negyedév során.

Büntetőnyugdíj

Stabil alapokon az egészségkasszák is

A Stabilitás Pénztárszövetséggel együttműködő egészségpénztárak is stabil teljesítménnyel zárták a második negyedévet. Június végén több mint 42 milliárd forintos vagyonnal rendelkeztek, ami 1,4 százalékos növekedést jelent az előző negyedév végéhez képest. A taglétszám minimálisan emelkedett: míg március végén 722 ezer tagja volt a Stabilitással együttműködő egészségkasszáknak, addig június végére több mint 5 ezer taggal bővült a tábor.

A második negyedévben az egészségpénztári tagok összesen 1,8 millió alkalommal vettek igénybe a kasszák által finanszírozott szolgáltatást, összesen mintegy 9,5 milliárd forint értékben. Egy alkalom átlagosan 5263 forintba került, ami 2,2 százalékkal haladja meg az első negyedévben mért átlagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik