Pénzügy

Kétmilliót is nyerhetnek a devizahitelesek

Egy átlagos devizahitelesnek akár ennyi is visszajárhat. Feltéve, hogy az egyoldalú kamatemelésnél is hasonlóan kell számolni, mint a tisztességtelennek nyilvánított árfolyamrésnél.

Azzal, hogy az MNB módszertani iránymutatása alapján kell kiszámolni a devizahiteleknél a tisztességtelen árfolyamrés miatt visszajáró pénzt, jobban járnak az adósok, mint eredetileg gondolni lehetett volna. Hiszen az ajánlás szerint a bankok mindenkori múltbeli követelése is alacsonyabb lesz, így a rá felszámított kamat is. De vajon mi lesz a kamatemeléseknél?

Devizahitelek átszámítása

Ennyivel lehet könnyebb

Korábbi számításuk szerint az árfolyamrésnél egy átlagos devizaadós törlesztőrészlete 5,5 százalékkal csökkenhet, tőketartozása pedig 4 százalékkal mérséklődhet. Azt még nem tudni, hogy az egyoldalú kamatemeléseknél milyen szabály szerint kell majd elszámolni. A Pénzcentrum.hu most abból indult ki, hogy az árfolyamrésnél alkalmazott módszert kell majd az egyoldalú kamatemelések miatt visszajáró összeg kiszámításánál is figyelembe venni.

És még ez is van:

Ahogy korábban, most is egy 2007-ben felvett 8 millió forintnak megfelelő összegű, 15 éves futamidejű, svájcifrank-alapú hitelt vettek „átlaghitelnek”, és az árfolyamrésnél alkalmazott képletekkel számoltak, kétféleképpen. Egyrészt a havi jegybanki adatokra építve (átlagkamatozású hitel), másrészt egyszeri kamatemelést figyelembe véve.

Arra jutottak, hogy az első esetben 1,7 millió forint járhat vissza az adósnak, a tartozása 23 százalékkal, a törlesztőrészlete pedig 34 százalékkal lehet kevesebb. A második esetben pedig kevesebb, 781 ezer forintnyi lehet a visszajáró összeg, és a tartozásnál 9 százalékos, a törlesztőrészletnél pedig 14 százalékos lehet a csökkenés. Ha kíváncsi rá, hogyan számoltak, kattintson.

A bankok térfelén a labda

Akár 2 millió forint is visszajárhat

Így összességében az árfolyamrésnél visszajáró összeggel együtt (348 ezer forint) akár 2 millió forintnál is többet nyerhet az átlagadós. De persze, hogy ténylegesen mennyit fog nyerni, az nemcsak attól függ, hogyan kell majd számolni, hanem minden szerződésnél egyedi, a szerződés paramétereitől és a kamatemeléstől is függ.

És még azt sem tudjuk, vajon hány bank indít pert, és ezeknek mi lesz a vége. Hiszen a szerződésmódosításnál és a kamatemelésnél a bankok lehetőséget kaptak, hogy bizonyítsák, tisztességesen jártak el. Az OBH 400 perre készült fel. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik